Reise
Her kan du sove til duften av bergamott

Her kan du sove til duften av bergamott

I Calabria i Sør-Italia kan du overnatte blant områdets unike bergamottrær og nyte det lokale kjøkkenets berømte smakfulle enkelhet. Som hos Ugo Sergio på Il Bergamotto.
29 April 2022 - 11:00
Ugo Sergi viser fram sine bergamottappelsiner. Foto: Il Bergamotto

For 25 år siden fant advokaten Ugo Sergi ut at han var lei både yrket og bylivet og flyttet på landet. Han startet en agriturismo, Il Bergamotto, som ligger omtrent i «snuten» på den italienske støvelen. Gården består av en restaurert olivenpresse hvor låvebygningene er gjort om til soverom. Fra terrassen med rosebusker og palmetrær, har du gjennom frukthagen utsikt til det Ioniske hav.

Den lille landsbyen Amendolea, som ligger nede i dalen, er omgitt av grønnkledte fjell med mengder av oliventrær, eiketrær og et forfallent middelalderslott i åssidene. Dette er italiensk landliv slik du bare har hatt det i drømmene fram til nå. 

154 ulike aromaer

Ugo tar oss med ut i frukthagen. Han har på seg en rød- og blårutete tømmerskjorte som han har stappet oppi merkejeansene. Bondelivet er ikke som hos oss. Å spasere gjennom frukthagen hans føles som å vandre gjennom en reklamefilm for fruktjuice. Små trær på rekke og rad bærer sitrusfrukter tett i tett.

Men dette er verken mandariner, sitroner eller appelsiner. Den beste måten å beskrive fruktene på er «appelsiner med sitronskall». –Dette er bergamottappelsiner, forklarer Ugo. –Og dette er det eneste stedet i verden de vokser. Han plukker et par mørkegrønne, tykke blader og gnir dem i hendene. En myk frisk limearoma sprer seg. –Lukt på dette. Fra disse bladene lages bergamottolje, en viktig ingrediens i aromaterapi, sier han.

Bergamottappelsinene har et skrukkete og tykt skall og det er her godsakene sitter. Foto:

Fruktens styrke ligger imidlertid i skallet. –Kombinasjonen av 154 ulike essensielle oljer gir frukten en pomelo- eller grapefruktaktig smak og er basiskomponenten i mange parfymer, sier han og oppsummerer en liste over produkter som inneholder denne smaken, som Earl Grey-te, eau de cologne, såpe og shampo.

-Men i dag kan man kopiere oljens egenskaper kjemisk. Ugo selger hele avlingen til ett selskap, men han vet egentlig ikke hva de bruker frukten til. –Ryktene har det til at de selger videre til et multinasjonalt selskap som bruker den som en hemmelig ingrediens i brusen sin, sier han.

Og limoncello

I agriturismoet, i det som en gang var en olivenpresse, er et langt bord fylt opp med store vinflasker. De mangler etikett. –Typisk Calabria, ler Ugo og skjenker. Den rike fyldige vinen lages av naboen. Dette er nøyaktig slik du har forestilt deg å sitte ved et bord på det italienske bondelandet: utsikt over hagen, elva og dalen, mens du nyter friske grønnsaker og pasta, som «mama di casa» har brukt hele dagen på å tilberede.

Naturen i Calabria er noe av det mest uberørte i hele Italia. Foto: Il Bergamotto

Når denne husets frue kommer inn i rommet med de første tallerkenene blir alle stille. –Makaroni, sier hun til høylytt applaus, men så kan hun ikke holde seg lenger, men bryter ut i latter, når hun ser ansiktene våre. Makaroni i Calabria er nemlig noe helt annet enn makaroni på våre breddegrader. Hennes makaroni er som en hul tagliatelle, på lengde med en pekefinger, servert med en enkel tomatsaus over. Og het peperoncini, Sør-Italias svar på chili.

Frityrstekte aubergineskiver med et sprøtt ytre og caponata (blant annet auberginer, selleri, løk og kapers) er neste rett. Også den møtes av hurrarop. En god caponata krever perfekt timing. De ulike ingrediensene må tilsettes til rett tid, avhengig av koketiden. Store biter geitost og brød settes på bordet.

Desserten byr ikke på noen overraskelse: en stor bolle fylt med epler og mandariner, som fram til for et par timer siden fortsatt hang på treet.

Under etter-middag-praten, mens sola dukker ned bak fjellsiden og eslene skryter i frukthagen, kommer en flaske limoncello på bordet. 

Tarantella etter lunsj

Etter en nøysom frokost med nylaget bergamottsyltetøy og –juice er det på med joggeskoene. Lenger ned i dalen ligger en gresk landsby – Calabria var jo en del av Magna Graecia på 500- og 400-tallet f.Kr. Etter å ha krysset en elv, kommer vi til Galliciano. Det er en fjellandsby hvor en håndfull innbyggere fortsatt snakker gresk og har sin egen gresk-ortodokse kirke. Den ligger tvers over gaten for den katolske kirken i landsbyen. I baren på den lille plassen midt i landsbyen slurper eldre menn sin kaffe og diskuterer dagens hendelser. 

Vi ankommer i tide for lunsj. Nok en gang er det bord dekket med rødrutete duk og etikettløse flasker. Forretten er pasta med lyse linser. Men hva kalles de små rette makaronirørene? –Det er ditalini, hevder én, en annen mener bocolotti. En tredje pasta corto. Til slutt konkluderes det med at ingen egentlig vet. Det er som med vinen på bordet. Du har ingen ide om hva som er oppi flasken, annet enn at det smaker godt.

Så hører vi lyden av tamburiner og trekkspill. Det er tid for en tarantella, den raske dansen som i Norge er udødeliggjort gjennom Ibsens Et dukkehjem.

 

Kontaktinfo

Il Bergamotto

Amendolea

Reggio Calabria

AZIENDA AGRICOLA IL BERGAMOTTO

ugosergi@yahoo.it

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet
Dagens rett

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet

Mens fisken steker, blander du salaten av maiskorn og edamamebønner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her