Grillmat

Oppskrifter marinade

Mariner grillmaten selv
Foto: (robertsre)

Mariner grillmaten selv

Det er ingen grunn til å kjøpe ferdige marinader, for de beste lager du selv på et blunk. Her er oppskriftene.
27 Juni 2020 - 09:00

Når du først har kjøpt et stykke kjøtt av ypperlig kvalitet, er det synd å forringe det ved å marinere det i noe du ikke vet hva er.

Den beste marinaden lager du lynraskt selv, og til en langt lavere pris enn hva de ferdige marinadene ofte koster.

Nedenfor finner du de gode oppskriftene

Mer smak
Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av. 

Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere, men kjøttstykker som er seige fra naturens side (for eksempel flatbiff eller rundstek) blir ikke møre i marinade.

Merk også at har du først fryst kjøttet vil du ikke kunne mørne kjøttet etter opptining. Det er derfor langt bedre å mørne kjøttet ferdig før du legger det i fryseren.

Se alle de gode marinadene i Apéritifs store kokebok

Husk KOS
Det er ikke vanskelig å huske hva du trenger i en god marinade, så lenge du legger ordet KOS i mente.

En marinade skal inneholde tre hovedelementer; krydder, olje (nøytral), og syre i form av en syrlig væske - KOS.

Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk, chili m.m. gir kjøttet ønsket smak.

Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at holdbarheten på kjøttet øker og kan være med på å mørne kjøttet noe.

Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade. De fleste kjøpte marinader har dog en del salt tilsatt.

Hvordan marinerer jeg?
Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker.

Skal kjøttet eller fisken brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken i romtemperatur (ikke i direkte sollys) et par timer.

Skal du derimot marinere et stort stykke (lammelår, svinenakke, el.), eller du skal bruke kjøttet eller fisken neste dag eller senere, må du legge det i kjøleskap.

Pose er tingen
Det kan være lurt å legge det du skal marinere i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i den før du knyter posen sammen.

For sikkerhets skyld kan du ta en ny pose utenpå for å være sikker på at posen ikke lekker, eller legge posen over i et fat/bolle. Posen bør snus og vendes på en gang i mellom.

Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle til kopper og kar.

De lekreste grilloppskriftene finner du her

Gode tips
Noen gode tips for marineringen og grillingen er verdt å få med seg på veien.

• Enkelte av marinadene inneholder sukker (tomatpuré, honning, el). Dette kan lett brenne seg ved grilling, og du bør derfor tørke godt av kjøttet før grilling og heller pensle på marinaden de siste par minuttene av grilltiden.

• Skal du marinere kjøttstykker med svor eller fettrand er det lurt å skjære noen kutt i dette slik at marinaden kommer godt inn og kjøttet ikke krøller seg ved grilling.

• Marinaden du har til overs kan godt brukes som base for en saus eller som dippsaus. Vær dog oppmerksom på at marinader du har brukt til kylling skal varmes opp før du spiser den.

På neste side finner du oppskriftene du trenger for perfekt marinert grillmat

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her