Det er utrolig gøy å fiske, og det er ikke til å komme bort i fra at det er lett å få blod på tann og fiske mer enn hva du egentlig hadde trengt.
Løsningen er like innlysende som den er enkel og ikke minst smakfull - lag fiskemat.
Nederst i artikkelen finner du mange gode oppskrifter.
Hvilken fisk er best?
Egentlig kan du bruke det meste av det som kommer fra havet til deilig fiskemat. Det er ofte hvit fisk som blir brukt, da dette gir den mest delikate fargen.
Lyr og hyse er utmerkede fiskeslag, og de har også en fin bindeevne som holder fiskematen godt sammen.
Husk at du må bruke fisk som har fått hvile minst ett døgn etter at den ble fisket og den kan heller ikke ha vært fryst ettersom frossenfisk ikke har den samme bindeevnen.
Prøv gjerne også gjedde, laks, sild og torsk, eller hva med å lage delikate retter av skalldyr?
• De lekreste oppskrifter på fisk og skalldyr finner du her
Lek med smaker
En av de morsomste tingene med fiskemat er at du kan variere smakene så utrolig mye. Bland gjerne inn forskjellige typer fisk i farsen for å få andre smaker, og lakseterninger i en kritthvit farse blir en morsom og smakfull kombinasjon.
Når det gjelder krydder er det virkelig bare fanstasien som setter grenser.
Du bør allikevel ikke bruke for kraftige krydder i deigen, da du lett kan skjule den gode fiskesmaken. Foruten salt og pepper er allehånde, muskantøtt, chili, karri, lemongrass, dill og gressløk bare noen av de mange smakene du kan benytte.
La alle i familien lage sine egne versjoner av fiskekakene. Prøv også med bacon, ost, parmesan, grove eller fine kaker, løk, hvitløk, persille eller koriander.
Viktig å huske på
Det er noen ting du skal være oppmerksom på når du lager fiskemat, og det aller viktigste er hygienen.
Pass på å bruke helt rene redskaper hele tiden, og vask hendene godt både før du begynner og hele tiden mens du holder på med fiskematen.
Når du lager fiskemat er det også viktig at alle ingrediensene er kalde.
Ha gjerne redskapene til fiskematproduksjonen i fryseren et kvarter før du begynner også.
Her er noen av de tingene du bør huske på:
• Bruk fersk fisk. Fryst fisk egner seg dårlig til fiskemat.
• Vær nøye med hygienen
• Alle ingrediensene skal være kalde
• Del fisken opp i store terninger
• Bruk pulsknappen på food processoren, slik at du får den konsistensen du selv vil på farsen
• Skal du lage mye fiskemat, lag den porsjonsvis da bindemiddelet gjør det vanskelig å forme farsen om den blir stående for lenge.
• Lag flere varianter og finn din favoritt.
Gode oppskrifter
Her har vi samlet noen oppskrifter på fiskemat, men du vil finne langt flere blant våre mange retter i kokeboken .