- For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst.
- Fiskefarsen:
- Trim fiskefiletene fri for ben og kutt dem i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter som du hakker fint i en foodprosessor, ha over i en bolle.
- Ha fisken i foodprosessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.
- Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med melken til du får en litt løs deig.
- Isterterninger:
- For å gi fiskeballene litt ekstra smak og for at de ikke skal bli tørre, har man litt fett i midten av hver ball.
- Tradisjonelt sett bruker man ister som du finner i frysedisken, men du kan også bruke kaldt smør.
- Kutt det fryste isteret i grove biter og ha det i foodprosessoren sammen med pepper og allehånde. Kjør sammen og sett tilbake i fryseren til du skal lage fiskeballen. Dette kan gjøres i god tid på forhånd.
- Ferdigstillelse:
- Form fiskefarsen til store boller på ca 10 cm i diameter, ved hjelp av en skje. Trykk en terning med ister inn i fiskeballens sentrum og legg den i en gryte med godt saltet kaldt vann.
- Når alle fiskeballene er ferdig formet koker du opp gryten og lar fiskeballene trekke i 15 - 20 minutter eller til du ser at fettet fra isteret trenger ut i kokevannet og ballene stiger til overflaten.
Server fiskeballene med
kålrotstappe , poteter, sprøstekt bacon eller flesk, grove pølser og eventuelt en
ertepuré .
Tips: Skal du lage mye fiskemat er det best å gjøre det i omganger, da fiskefarsen setter seg hvis den blir stående for lenge. Ved å ha fiskeballene i kaldt vann for så å kokeopp gjør at alle fiskeballene blir ferdig samtidig.
Fisker du selv må fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, ellers er det ikke nok bindemiddel i fisken.