At du må drikke øl og akevitt til sild, er en stor overdrivelse. Hvitvin kan faktisk være langt bedre. Men ikke hvilken som helst hvitvin på samme måte som du ikke kan drikke et hvilket som helst øl.

Frukt og blomster

På grunn av at det er ganske mye sukker og eddik i laken som silda ligger i, må vinen ha god fruktighet og restsødme. Og best av alt, den må ikke nødvendigvis være dyr. I hvert fall ikke hvis du er på jakt etter en vin som skal klare seg rimelig godt gjennom de forskjellige silderettene.

Gentil Hugel  er en fruktig og blomsteraktig vin med behagelig friskhet og mye fruktsødme, alt i riktig balanse til å takle sild i de fleste kombinasjoner.

Trenger sødmen

Et enda bedre tysk alternativ er Mosel-vinen Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese som ikke bare er en flott vin, men som også tar hva det skal være av vanskelige ingredienser i silderettene på strak arm.

Når du smaker på denne vinen uten mat, vil du kanskje føle at den er veldig søt. Men straks den kommer i kontakt med mat med krydder, syrer og sødme er den i sitt rette miljø. En god vin som også er flott til rike fiskeretter samt lyst kjøtt.

Et annet kult og helnorsk alternativ til vin er Bøddel Sider  Den har litt sødme som tar de litt vanskelige aromaene godt. 

Blank eller brun akevitt?

At enkelte vil oppleve det som jåleri å drikke noe annet enn akevitt til silda, må vi bare leve med. Og mange sverger til de blanke akevittene. Til det er å si at de er perfekte til silderetter av spekesild. Altså klassikere som glassmestersild, sursild og sennepsild.

Det gjelder både Aalborg Taffel Akvavit og norske Gilde Taffel samt den mest komplekse av dem alle Simers Taffel . Sistnevnte klarer imidlertid også kryddersilda. Det gjør sågar Arvesølvet Klar takket være sin fruktige karakter. 

Det må ikke være blankt i glasset. En svært god allround sildeakevitt er Løiten Export.

Lyst øl best

Til akevitten er det vedtatt at det må være øl (selv om vann med kullsyre også er veldig godt til). Men silda er nå en gang glad i øl. Men det ikke det altfor maltpregete juleølet. Det var i alle fall konklusjonen etter å ha testet et utvalg av årets juleøl sammen med silderettene.

Mack Juleøl kommer veldig godt ut av det med silda. Årsaken er at dette er et fruktig og friskt juleøl med balansert maltinnslag. 

De lysere øltypene er imidlertid langt å foretrekke fremfor mange juleøl. Kinn Kveldsbris har god friskhet og fruktighet samt god fylde. Og er ølparallelen til Graacher Himmelreich Riesling Spätlese selv om det ikke har samme sødmen som vinen.

Alkoholfrie alternativ

Det har imidlertid det svært vellagete belgiske hveteølet, Chimay Trappist White Triple som er et morsomt følge til sildebordet.

Sjåførene og de som kjører alkoholfritt må også få sin oppmerksomhet. Og faktisk så kommer det letteste juleølet som Nøgne Ø Julefri akseptabelt godt ut i møtet med silda. For ikke å snakke om eplemost og alkoholfri sider som Frisider Eple

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her