Guide
Oppskrifter julepålegg
Foto: (margouillatphotos)
Oksetunge til juletapas
Fremgangsmåte
- Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen.
- Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.
- Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.
- Anrett skiver av oksetunge, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.
Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten
Klassiske retter til tapas finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Slik lager du sylterull av buklist
Fremgangsmåte
- Del buklisten i tre lag ved først å legge stykket med svorsiden ned på fjelen. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men skjær ikke helt fra når du kommer til enden.
- Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget nesten ned mot svoren, uten å skjære svoren helt fra. Brett ut de tre sammenhengende lagene, svoren skal være i enden av kjøttstykket. Buklisten kan eventuelt deles i to langsetter, men la halvdelene henge sammen.
- Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver rent svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele det lange kjøttstykket.
- Rull sammen - start rullingen fra motsatt side av svoren - slik at den kommer utenpå selve rullen tilslutt.
- Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (f.eks. et rent glasshåndkle). Surr på nytt med bomullstråd.
- Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke ved 80 grader C i 1 1/2 - 2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
- Ta opp sylten og la den hvile i 15- 20 min. før den legges under press. Øk presset etterhvert som sylten avkjøles. La sylten ligge i press i et døgn.
- Sylten kan legges i lake til lettsalting i 1 -2 døgn, hvis den er lite salt.
- Oppbevar sylten i svak saltlake.
Drikke som passer til denne oppskriften
God gammeldags lammerull
Fremgangsmåte
- Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20x35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.
- Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatinpulver og dryss dette over kjøttet.
- Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast.
- Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.
- Speking før koking:
- Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker.
- Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.
- Koking av rullen:
- Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi.
- La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.
- La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm.
- Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.
- Mølje av rullekraft:
- Sil av fettet på den rykende varme krafta. Hold det varmt. Bryt hjemmebakt flatbrød over i tallerkener. Bløt det godt med rullekraft.
- Hell fettet over det bløtte brødet og litt lys sirup eller sukker på toppen. Server så varmt som mulig.
Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene
Vi har mange ppskrifter med lam du du må prøve
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Forsiden akkurat nå