Mat
Lær alt om kylling her

Lær alt om kylling her

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.
11 Februar 2014 - 15:35

Du har sikkert hørt før hvor heldige vi er som har tilgang til så mange gode råvarer her i Norge, og dette er ikke minst sant når det gjelder egg og hvitt kjøtt.

Norge, Sverige og Finland har trolig verdens tryggeste kylling og kalkun. Takket være vårt kalde klima, de små gårdsbrukene og veldig gode kontroller har vi ikke hatt et eneste tilfelle av salmonella her til lands som stammer fra norsk kylling eller kalkun.

Se alle de deilige oppskriftene på kylling her

17 kilo pr. person
Så mye hvitt kjøtt setter faktisk hver og en av oss til livs hvert år. Det er en god økning siden 1990 da årlig forbruk ikke var på fem kilo pr person, mens vi i 1960 ikke spiste mer enn én kilo hvitt kjøtt hver oss.

Mye av grunnen til at forbruket vårt øker er selvfølgelig at du nå kan finne gode produkter så vel ferske som frosne i enhver butikk liten som stor.

Det skal heller ikke stikkes under en stol at de helsemessige fordelene ved det hvite kjøttet nok har spilt en viss rolle også.

Behandle kyllingen riktig
Fersk kylling skal settes rett inn i kjøleskap etter handleturen, og er holdbare til datostemplingen hvis du ikke åpner pakken.

Kylling som er tatt ut av pakningen bør brukes innen to - tre dager.

Fryste kyllingprodukter bør brukes innen fire måneder, mens storebroren kalkunen er magrere og har en holdbarhet på opp mot ett år i frossen tilstand.

Prøv disse fristende oppskriftene med kalkun

Saftig, nygrillet kylling med sprøtt skinn og en deilig krydret smak kan få tennene til å løpe i vann på noen og enhver.

Hel kylling - ingen problemer
Det er heller ikke vanskelig å lage selv hjemme, eller du kan dele opp kyllingen i serveringsstykker.

Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv.

En god saks kan også brukes. Det er ikke nødvendig å gå til anskaffelse av en fuglesaks.
 
Kylling delt i 2: Skjær ned langs brystbenet, brett godt ut og skjær langs ryggbenet på begge sider.

Kylling delt i 4: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.

Kylling delt i 8: Lårene deles best ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. Bryststykket deles bare over på midten.

Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet og låret er løst.

Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbenet og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebenet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra.

Gode oppskrifter
Det er nesten ikke den ting du ikke kan lage med kylling, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn nesten 400 oppskrifter med kylling.

For å gjøre det lettere for deg å finne din favorittoppskrift, har vi laget en egen artikkel med de forskjellige delene av kyllingen med tilhørende fristende oppskrifter. Du finner artikkelen her
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her