Lefse ved siden av flatbrød er noe av det mest tradisjonsrike i norsk matkultur. Derfor er det på sin plass at lefsa får sin egen kokebok.
Og knapt noen andre er i bedre stand til å gjøre denne jobben enn Bodil Nordjore. Også kjent som turbobudeia fra radio og tv. Og ikke minst som en ustoppelig ambassadør for bygde-Norges mattradisjoner.
Oldemors geniale lefseoppskrift
Bodil har samlet inn oppskrifter fra hele landet. Hele 114 ulike lefseoppskrifter fra Finnmark i nord til Agder i sør. Hun har snakket med en rekke bakstekjerringer og noen –gubber, møter som er illustrert av nydelige fotos av Mona Gundersen.
Bodil deler også sin egen families rike lefsehistorie, blant andre denne oppskriften på kling:
«Denne oppskrifta har eg frå langbesta mi (oldemor) på mor si farside, Turine Larsen. Den er veldig god for nybyrjarar, når du bakar med semulegraut brukar du mindre kveitemjøl og då blir lefsene mjukare.»
Om Bodils bidrag til kokebokhøsten blir Beste norske kokebok 2014, får du vite den 25. november kl 17 i Mathallen.
Se alt det hyggelige du kan oppleve denne ettermiddagen i Mathallen
Juryen begrunner valget av denne boka som kandidat til Beste norske kokebok slik:
Lefseboka. Oppskrifter frå heile NoregBodil Nordjorde Bakeverkstedet En viktig bok, som ikke bare gir imponerende mange oppskrifter på lefsebakst fra hele landet, men som også presenterer en eldgammel og utrydningstruet del av vår matkultur. Boken er en fortreffelig kulturhistorisk og kulinarisk dokumentasjon av lefsebakstens posisjon i det norske tradisjonskjøkken. Dette er en viktig bok, med fine og varierte oppskrifter, og med en lang rekke herlige folk, særlig kvinnfolk, som gir denne kokeboken en helt egen troverdighet. |