Bli med på høstens kokebokfest i Mathallen i ettermiddag

Bli med på høstens kokebokfest i Mathallen i ettermiddag

Under kokebokfesten i Mathallen byr vi få smaksprøver fra høstens beste kokebøker. Apéritif og Norli kårer Beste norske kokebok.
Redaksjonen
25 November 2014 - 01:55

Beste norske kokebok 2014 skal kåres. Det skal også Tidenes beste norske kokebok og ikke minst Årets beste eplemost.

Dessuten blir det en helt unik auksjon av sjeldne kokebøker. Den eldste er fra 1888.

Mengder av gratis smaksprøver

Alt dette skjer på torget i Mathallen tirsdag 25. november kl 17.00. Arrangementet er åpent for alle.

Alle de fem finalistene i Beste norske kokebok 2014 er til stede og klare for en prat om god mat allerede fra kl 16.00.

Her kan du se hvem som er finalistene

Du får smake på verdens beste pizza laget av pizzamesterne Craig Whitson og Tore Gjesteland. Bodil Nordjore serverer verdens beste lefse. Med røyk og ablegøyer serverer de velutstyrte mennene Olav Birkeland og Jørgen O. Grann iskrem laget ved hjelp av flytende nitrogen. Kulinarisk Akademi byr på sauser som gjør susen, og Eirik Nilssen demonstrerer nordnorsk tradisjonsmat.

En av disse sjeldne kokebøkene kan bli din

De seks beste eplemostprodusentene byr på sine nypressete produkter fra tidenes beste eplehøst.

Dette er årets beste eplemoster

Kveldens høydepunkt blir likevel avsløringen av hva publikum mener er Tidenes beste kokebok og ikke minst auksjonen av fem sjeldne kokebøker, donert av Per A. Borglund, innehaver av Norges største kokeboksamling og redaktør i Mat fra Norge.

To av bøkene er dessuten kandidater til Tidenes beste norske kokebok.

Gi din stemme til den beste historiske kokeboka

 

Dette er klenodiene som skal auksjoneres:

 

 

Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes, Christiania 1888

 
Den første systematiske kokebok i Norge med pedagogiske, trinnvis oppbygde oppskrifter.

Minstepris kr 1500

 

Stor kokebok

Henriette Schønberg Erken, 1947

 
Omtalt som 1900-tallets store klassiker, skrevet etter modell av de store, moderne, utenlandske bøker. Førsteutgaven var på 708 sider, omslaget tegnet av kunstneren Halfdan Arneberg. Verket kom i 20 utgaver fram til 1951.

Minstepris kr 500

 

Ingrid Espelid ber til bords

hennes første kokebok, 1967

 
Minstepris kr 500

 

Yrkeslære for kokker

Oslo, 1940

 
Minstepris kr 300

 

Gyldendals store kokebok

Ingerid Askvold, 1955

 
Minstepris kr 300

 

Mor Norges Matbok

som ble utarbeidet av Statens Kostholdsnemnd og sendt til alle landets husstander i 1939 for å forberede befolkningen på «krisetider», og de kom jo strengt tatt. Et veldig pent eksemplar, og en trykksak man ikke finner veldig ofte.

Minstepris kr 300

Forhåndsbudene som er forpliktende kan gis fram til kl 12:00 den 25. november.

Til et godt matformål

Auksjonarius er Bent Stiansen som ikke bare er opptatt av å lage god mat i Norge, men som har et brennende engasjement for matfaget også i Asia. Overskuddet fra auksjonen går derfor uavkortet Mat uten grenser, en kokkeinitiert prosjekt for å bygge ut kokkeskoler i land som Burma, Vietnam og Kambodsja.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her