Beste norske kokebok 2014 skal kåres. Det skal også Tidenes beste norske kokebok og ikke minst Årets beste eplemost.
Dessuten blir det en helt unik auksjon av sjeldne kokebøker. Den eldste er fra 1888.
Mengder av gratis smaksprøver
Alt dette skjer på torget i Mathallen tirsdag 25. november kl 17.00. Arrangementet er åpent for alle.
Alle de fem finalistene i Beste norske kokebok 2014 er til stede og klare for en prat om god mat allerede fra kl 16.00.
Her kan du se hvem som er finalistene
Du får smake på verdens beste pizza laget av pizzamesterne Craig Whitson og Tore Gjesteland. Bodil Nordjore serverer verdens beste lefse. Med røyk og ablegøyer serverer de velutstyrte mennene Olav Birkeland og Jørgen O. Grann iskrem laget ved hjelp av flytende nitrogen. Kulinarisk Akademi byr på sauser som gjør susen, og Eirik Nilssen demonstrerer nordnorsk tradisjonsmat.
En av disse sjeldne kokebøkene kan bli din
De seks beste eplemostprodusentene byr på sine nypressete produkter fra tidenes beste eplehøst.
Dette er årets beste eplemoster
Kveldens høydepunkt blir likevel avsløringen av hva publikum mener er Tidenes beste kokebok og ikke minst auksjonen av fem sjeldne kokebøker, donert av Per A. Borglund, innehaver av Norges største kokeboksamling og redaktør i Mat fra Norge.
To av bøkene er dessuten kandidater til Tidenes beste norske kokebok.
Gi din stemme til den beste historiske kokeboka
Dette er klenodiene som skal auksjoneres:
Lærebog i de forskjellige Grene af HuusholdningenHanna Winsnes, Christiania 1888Den første systematiske kokebok i Norge med pedagogiske, trinnvis oppbygde oppskrifter. Minstepris kr 1500 | |
Stor kokebokHenriette Schønberg Erken, 1947Omtalt som 1900-tallets store klassiker, skrevet etter modell av de store, moderne, utenlandske bøker. Førsteutgaven var på 708 sider, omslaget tegnet av kunstneren Halfdan Arneberg. Verket kom i 20 utgaver fram til 1951. Minstepris kr 500 | |
Ingrid Espelid ber til bordshennes første kokebok, 1967Minstepris kr 500 | |
Yrkeslære for kokkerOslo, 1940Minstepris kr 300 | |
Gyldendals store kokebokIngerid Askvold, 1955Minstepris kr 300 | |
Mor Norges Matboksom ble utarbeidet av Statens Kostholdsnemnd og sendt til alle landets husstander i 1939 for å forberede befolkningen på «krisetider», og de kom jo strengt tatt. Et veldig pent eksemplar, og en trykksak man ikke finner veldig ofte. Minstepris kr 300 |
Forhåndsbudene som er forpliktende kan gis fram til kl 12:00 den 25. november.
Til et godt matformål
Auksjonarius er Bent Stiansen som ikke bare er opptatt av å lage god mat i Norge, men som har et brennende engasjement for matfaget også i Asia. Overskuddet fra auksjonen går derfor uavkortet Mat uten grenser, en kokkeinitiert prosjekt for å bygge ut kokkeskoler i land som Burma, Vietnam og Kambodsja.