I tidligere tider var skreimølje en garanti for nordlendingenes helse etter en lang mørketid. Den sikret viktige næringsstoffer og ikke minst et tilskudd av D-vitaminer som er viktige både for skjelettet og hjertet og mangelvare i områder der sola holder seg borte i måneder av gangen.
Overrask med denne oppskriften i dag
Den gir kalorier og spreke hormoner og setter futt i kaller og koner, heter det i Cornelius Moes dikt Møljekalas.
Vandreren
Det har aldri blitt vitenskapelig bevist at det å slurpe og slafse i seg skreimølje virker positivt på sexlysten, men det er heller aldri motbevist – og tro flytter som kjent fjell.
Ordet skrei kommer av det gammelnorske verbet skrida, som betyr vandre. Det har nok også en forbindelse med substantivet skreid, som best kan oversettes med vandrende flokk eller stor mengde i bevegelse.
Delikatessen bærer sitt navn med rette. Vandringen fra Barentshavet mot norskekysten starter allerede i desember og når den opptil halvannen meter lange og 40 kilo tunge fisken ankommer sine barndoms farvann for å gyte har de over tusen kilometer på ferdsskriveren.
Kysten av Lofoten og Vesterålen er målet for størstedelen av skreien, men noen fortsetter videre mot Trøndelag og Møre.
Vel fremme gyter fisken og etter tre-fire uker klekkes eggene. Yngelen driver deretter nordover med Golfstrømmen tilbake til farvannet der opphavet vokste opp.
Ved fem års alder vandrer den velvoksne skreien igjen sørover og ringen er sluttet.
Skreien har de senere årene blitt merket for at kjøperne lettere skal gjenkjenne delikatessen i butikken. Ser du det lille merket med en fet og fin skrei festet til ryggfinnen på fisken er du sikret førsteklasses vare.
Fantastisk matfisk
Det finnes heldigvis alternativer også for den som ikke har lyst til å ta opp kampen med en hel fisk, eller som ikke skal mette en skoleklasse.
- Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn i Oslo.
Foto: Synøve Dreyer og Per Eide Studio / Norges sjømatråd
Fakta om skrei
Mengde beregnet til hovedrett:
Trekking
Kok opp vannet med salt og krydder om du ønsker det. Ta kjelen av plata. Legg i fisken og sett kjelen på platen for å få temperaturen opp mot kokepunktet. Ta så kjelen vekk fra varmen igjen og la fisken trekke til den er ferdig, skreien trenger bare 5-6 minutter.
Steking
La et stekefettet bli brunt i stekepannen. Tørk fiskefiletene, vend dem eventuelt i hvetemel tilsatt salt. Legg dem i pannen og stek ved middels varme. La fiskefileten bli helt ferdig på stekesiden før du snur den.
Oppbevaring
Bruk helst isterninger i boks eller pose som ekstra kjøleelement sammen med fiskepakken i kjøleskapet. Fisk som oppbevares nær frysepunktet holder seg mye bedre enn fisk som har det litt for varmt.