- Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av. - Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige.
- Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.
- La leveren ligge og trekke i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er. Leverfettet (tranen) er den perfekte sausen til fisken.
- Eller: Leveren renses, deles i små biter og legges i en kjele. Når torskeskivene er kokt tar man noe av kokekraften, mauket eller fiskesøet som det kalles lokalt, og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.
- Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter. Da viser leveren seg fra sin beste side og smaker best etter manges mening.
- Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt. - Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. - Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca. 4 minutter til fisken er kokt.
- Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, levermølje og kokte poteter. Da skulle alt ligge til rette for en kulinarisk opplevelse.
Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk