Godbiter i pollisten
Herlig old-school-burgunder til godpris

Herlig old-school-burgunder til godpris

Kombinasjonen av Santenay og Jadot-eierskap er bakgrunnen for den gode vinvalutaen.
09 Juni 2021 - 11:45

Dom. Prieur-Brunet Santenay Blanc 2017 er elegant med deilig mykhet i frukten, men også god friskhet. Den perfekte partner for så vel sjømat fra grillen som en lang rekke vegetarretter. Setter du denne flasken på bordet omkranset av småretter er det duket for en stor smaksopplevelse.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den får sine druer fra en tradisjonsrik eiendom i Santenay, Prieur-Brunet, etablert i 1804 og som Jadot overtok i 2017. Til sammen 18 hektar tilhører eiendommen, men ikke alt i Santenay.

Til denne vinen er det imidlertid brukt bare Santenay-druer. Noe av druene kommer fra den høyereliggende delen av Santenay, over Le Haut og landsbyen St Jean, i den sørlige delen av appellasjonen. Resten kommer fra parsellen En Boichot som ligger mellom premier cru-en Passetemps og jernbanelinjen i den nordlige delen av appellasjonen.

Denne delen av landsbyklassifisert flatere vinmark gir modnere druer, mens de høyereliggende delen byr på større friskhet. Den sørlige delen byr på generell basis en mer robust karakter, mens den nordlige mer frukt og eleganse. Når de blandes hentes det beste fra begge deler, og svakere sider utlignes, som du kan smake i denne vinen.

Prieur-Brunets portefølje er representert med også tre røde viner på polet. Her er Dom. Prieur-Brunet Santenay 1er Cru La Maladière 2016 den mest interessante. Den byr på veldig klassisk burgundkarakter med fine jordsmonnstoner, god myk frukt og fine slanke tanniner. Et godt uttrykk for den førnevnte nordlige delen av Santenay.

En vin som ber om å bli servert til en coq au vin eller pasta med kjøttsaus, eller lammefilet fra grillen. Den har dessuten et mellomlangt lagringspotensial. Den tålmodige vil oppleve en vin med veldig typiske utviklete aromaer.

Druene kommer fra Maladière-vinmarken (bildet under) som er sør-sørøstvendt og ligger mellom 250 og 300 høydemeter, og rett ovenfor Ch de Santenay og landsbykjernen. 

Santenay dekker 400 hektar vinmarker i den sørligste delen av Beaune, og vinene herfra, når de er godt laget, representerer noe så sjelden som god burgundvaluta.

Se utvalget av Santenay på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her