Godbiter i pollisten
Herlig old-school-burgunder til godpris

Herlig old-school-burgunder til godpris

Kombinasjonen av Santenay og Jadot-eierskap er bakgrunnen for den gode vinvalutaen.
09 Juni 2021 - 11:45

Dom. Prieur-Brunet Santenay Blanc 2017 er elegant med deilig mykhet i frukten, men også god friskhet. Den perfekte partner for så vel sjømat fra grillen som en lang rekke vegetarretter. Setter du denne flasken på bordet omkranset av småretter er det duket for en stor smaksopplevelse.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den får sine druer fra en tradisjonsrik eiendom i Santenay, Prieur-Brunet, etablert i 1804 og som Jadot overtok i 2017. Til sammen 18 hektar tilhører eiendommen, men ikke alt i Santenay.

Til denne vinen er det imidlertid brukt bare Santenay-druer. Noe av druene kommer fra den høyereliggende delen av Santenay, over Le Haut og landsbyen St Jean, i den sørlige delen av appellasjonen. Resten kommer fra parsellen En Boichot som ligger mellom premier cru-en Passetemps og jernbanelinjen i den nordlige delen av appellasjonen.

Denne delen av landsbyklassifisert flatere vinmark gir modnere druer, mens de høyereliggende delen byr på større friskhet. Den sørlige delen byr på generell basis en mer robust karakter, mens den nordlige mer frukt og eleganse. Når de blandes hentes det beste fra begge deler, og svakere sider utlignes, som du kan smake i denne vinen.

Prieur-Brunets portefølje er representert med også tre røde viner på polet. Her er Dom. Prieur-Brunet Santenay 1er Cru La Maladière 2016 den mest interessante. Den byr på veldig klassisk burgundkarakter med fine jordsmonnstoner, god myk frukt og fine slanke tanniner. Et godt uttrykk for den førnevnte nordlige delen av Santenay.

En vin som ber om å bli servert til en coq au vin eller pasta med kjøttsaus, eller lammefilet fra grillen. Den har dessuten et mellomlangt lagringspotensial. Den tålmodige vil oppleve en vin med veldig typiske utviklete aromaer.

Druene kommer fra Maladière-vinmarken (bildet under) som er sør-sørøstvendt og ligger mellom 250 og 300 høydemeter, og rett ovenfor Ch de Santenay og landsbykjernen. 

Santenay dekker 400 hektar vinmarker i den sørligste delen av Beaune, og vinene herfra, når de er godt laget, representerer noe så sjelden som god burgundvaluta.

Se utvalget av Santenay på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her