Godbiter i pollisten
Herlig old-school-burgunder til godpris

Herlig old-school-burgunder til godpris

Kombinasjonen av Santenay og Jadot-eierskap er bakgrunnen for den gode vinvalutaen.
09 Juni 2021 - 11:45

Dom. Prieur-Brunet Santenay Blanc 2017 er elegant med deilig mykhet i frukten, men også god friskhet. Den perfekte partner for så vel sjømat fra grillen som en lang rekke vegetarretter. Setter du denne flasken på bordet omkranset av småretter er det duket for en stor smaksopplevelse.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den får sine druer fra en tradisjonsrik eiendom i Santenay, Prieur-Brunet, etablert i 1804 og som Jadot overtok i 2017. Til sammen 18 hektar tilhører eiendommen, men ikke alt i Santenay.

Til denne vinen er det imidlertid brukt bare Santenay-druer. Noe av druene kommer fra den høyereliggende delen av Santenay, over Le Haut og landsbyen St Jean, i den sørlige delen av appellasjonen. Resten kommer fra parsellen En Boichot som ligger mellom premier cru-en Passetemps og jernbanelinjen i den nordlige delen av appellasjonen.

Denne delen av landsbyklassifisert flatere vinmark gir modnere druer, mens de høyereliggende delen byr på større friskhet. Den sørlige delen byr på generell basis en mer robust karakter, mens den nordlige mer frukt og eleganse. Når de blandes hentes det beste fra begge deler, og svakere sider utlignes, som du kan smake i denne vinen.

Prieur-Brunets portefølje er representert med også tre røde viner på polet. Her er Dom. Prieur-Brunet Santenay 1er Cru La Maladière 2016 den mest interessante. Den byr på veldig klassisk burgundkarakter med fine jordsmonnstoner, god myk frukt og fine slanke tanniner. Et godt uttrykk for den førnevnte nordlige delen av Santenay.

En vin som ber om å bli servert til en coq au vin eller pasta med kjøttsaus, eller lammefilet fra grillen. Den har dessuten et mellomlangt lagringspotensial. Den tålmodige vil oppleve en vin med veldig typiske utviklete aromaer.

Druene kommer fra Maladière-vinmarken (bildet under) som er sør-sørøstvendt og ligger mellom 250 og 300 høydemeter, og rett ovenfor Ch de Santenay og landsbykjernen. 

Santenay dekker 400 hektar vinmarker i den sørligste delen av Beaune, og vinene herfra, når de er godt laget, representerer noe så sjelden som god burgundvaluta.

Se utvalget av Santenay på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her