Godteri

Godteriene til halloween

Ha godteriene på lur til halloween

Ha godteriene på lur til halloween

Hvis du vil slippe å finne hagen din full av toalettpapir, eller bli utsatt for andre røverstreker, bør du ha litt godteri på lur.
Redaksjonen
28 Oktober 2017 - 11:50

Når du åpner døren dukker det opp barn kledd i uhyggelige kostymer, med rop om «trick-or-treat, trick-or-treat, give us something good to eat».

Selve dagen er ikke før den 31. oktober, men feiringen blir som oftest holdt den siste lørdagen i oktober.

Keltisk tradisjon

Å feire halloween er forholdsvis nytt i Norge, men det ser ut til at den yngre generasjon har tatt den til seg. Halloween er opprinnelig en gammel keltisk tradisjon som markerer avslutningen av sommeren.

Kelterne feiret og takket for høsten ved å ofre mat til gudene. Maten ble innsamlet ved at folk gikk fra dør til dør og bad om offergaver.

Se alle de gode gresskaroppskriftene her

På kvelden ble det tent bål på et høydedrag hvoretter maten de hadde samlet inn ble brent og dermed ofret. Bålet skulle også sørge for å holde onde ånder på avstand.

I følge folketroen var hekser og gjenferd ute denne kvelden, og det var viktig å skremme vekk de gyselige skikkelsene. For at de skulle få full effekt av dette kledde de seg ut for ytterligere å beskytte seg mot de onde åndene.

Stort i USA

Skotske og irske immigranter tok feiringen med seg til USA, der halloween har fått skikkelig fotfeste. Der kalles dagen All-Saints eller All-Hallows Day (Eve).

Se video av hvordan du lager gresskarlykter

Halloween er en sammentrekning av All-Hallows-Eve. Dagene har en særlig magisk stemning i folketroen; dagene hvor de døde berører de levendes verden.

I USA er halloween et eneste stort karneval med okkulte og spøkelsesaktige undertoner. Kostymene skal være uhyggelige, og du treffer fort noen vampyrer og hekser i løpet av kvelden.

Skumle tips

Utendørs dekoreres det ofte med uthullede gresskar fylt med stearinlys slik at folk vet at du er forberedt.

Selvfølgelig får du tips av oss på noen skumle ting du kan lage selv til denne nifse kvelden.

Les mer om Halloween her

Blodig popcorn til halloween

Blodig popcorn til halloween
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nifse spøkelsesben til halloween

Nifse spøkelsesben til halloween

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggehviter og sukker stivt som til marengs 
  2. Ha marengsrøren i en sprøytepose og lag til store ben. Tørk marengsen ved 100 grader i 1 - 2 timer. Desto større ben du lager, desto lenger tid tar det å tørke.
  3. De ferdige benene kan legges oppå en seng av mørk kakao (jord), eller hva med å la de stikke ut av en kurv eller kiste.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lag fluesopp til halloween til barna

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Blodsprengte øyne til halloween

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Glaserte epler til halloween

Glaserte epler til halloween

Fremgangsmåte

  1. Kok opp sukker og vann uten lokk. Skum av og tilsett eddik. Kok sukkerlaken til den blir sirupsaktig.
  2. Ta knekkprøven: Drypp skaftet på en treskje, e.l. i sukkerlaken, dypp skaftet ned i kaldt vann. Laken som sitter på skaftet skal være så stivt at det laken knekker.
  3. Fjern stilk og blomst på eplene og stikk dem på en lang pinne.
  4. Rull eplene rundt i sukkerlaken.
  5. Sett pinnene i f.eks. en stor potet til laken stivner.

Her er flere oppskrifter til godterier til halloween 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Muggpasta til halloween

Fremgangsmåte

  1. Lag en hvit saus av smør og hvetemel. Smelt smøret over svak varme og rør inn hvetemelet. Spe med melk til passe tykkelse.
  2. Ha i gorgonzolaen, og la den smelte over svak varme.
  3. Tilsett 1 ss creme fraiche før servering, og pynt med sprøstekte skiver av bacon.

Passer best med spagetti, og serverer du den til barna under Halloween kan du jo kalle spagettien for kokte ormer meg muggsaus.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gresskarpai

Gresskarpai

Fremgangsmåte

  1. Bland ingrediensene - gjerne i en food processor. La deigen hvile kaldt i 30 min.
  2. Trykk eller kjevl ut deigen i en langpanne. Forstek paiskallet midt i ovnen på 225°C, i ca 10 min.
  3. Skav ut kjøttet av gresskaret og fjern kjerner.
  4. Skrell og hakk løken. La curryen frese i oljen og ha i løken som skal bli myk. Tilsett vann og salt før du har opp i gresskarkjøttet.
  5. Det hele koker til det er mørt (ca 15 min) før det avkjøles.
  6. Mos deretter blandingen i foodprocessor. Gresskarblandingen fordeles i paiskallet og osten strøs over.
  7. Stekes ved 225°C, ca 15 min.

Her får du svært så praktiske kokketips

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ormebrød til halloween

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett salt. Blandes lett til gjæren smelter.
  2. Tilsett lunkent vann og olje og bland det lett. Ha det grove melet i blandingen, og jobb deretter inn hvetemelet til en smidig, men ganske løs deig. La deigen heve i ca 45 min.
  3. Ta deigen over på et melet underlag og jobb den lett sammen. Tilsett mer mel hvis nødvendig.
  4. Del deigen i biter som rulles ut til ca. 50 cm lange lengder som formes til spiraler med runde ender som hoder.
  5. Legg brødene på en bakeplate kledd med bakepapir, og la det være plass til etterheving.
  6. Dekorer med nellikspiker til øyne og evt gulrotstrimler til tunge.
  7. Stekes ved 200 grader midt i ovnen ca. 20 min.

Mange deilige oppskrifter barna vil sette stor pris på
Horribelt velsmakende halloweenmeny

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Mai Rødsten

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Isbombe a`la Halloween

Fremgangsmåte

  1. Grovhakk nøtter, sjokolade og marshmellows.
  2. Rør sjokoladeisen myk og bland i nøtter og sjokolade.
  3. Kle en stor rund bolle innvendig med plastfolie. Legg sorbet i bunnen og rundt kantene. Fyll på med sjokoladeisen.
  4. Settes i fryseren til det stivner. Vend isbomben på et fat, og trekk av plastfolien.
  5. Ta en kniv og skjær ut til øyne, nese og munn med tenner til dekorasjon.
  6. La stå i kjøleskap i ca ½ time før servering.

Mange deilige oppskrifter barna vil sette stor pris på
Horribelt velsmakende halloweenmeny

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Mai Rødsten

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Edderkopper av sjokolade

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her