Guide

Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.
17 Oktober 2021 - 07:05

Smaken bidrar utvilsomt til at eplet har fått sin opphøyde posisjon. Og jammen er det langt mellom matvarer som smaker så fortreffelig og samtidig bare er sunne! Slik er det med epler. Så feire gjerne epledagen 17. oktober med å spise epler hele dagen!

Epler har også lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter. 

Se de lekreste oppskrifter på eplekake 

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Epler er proppfulle av antioksidanter og flavonoider som styrker immunapparatet, grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge. 

Det engelske ordtaket "an apple a day, keeps the doctor away" har sitt opphav i et annet ordtak som sier: spis et eple når du går til sengs, og doktoren blir arbeidsledig. 

Det er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten. 

Gode tips og oppskrifter:

• Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet

• Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt i de fleste butikker

• Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel

• Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett den i mikroen i 1 minutt

• Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær til

• Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert

• Visste du at Epledagen er den 17. oktober?

• Epler holder seg minst 10 dager lengre om de legges i kjøleskapet

Mange flere opp skrifter på eplekaker og ikke minst gode råd

Les mer om norske epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Annet eplegodt:

• Stek epler og løk møre i smør (2 epler pr. middels løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.

• Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre i smør, honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.

• Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.

• Prøv et epleostesmørbrød. Smør en skive av det brødet du liker best med smør. Ha på et lag epler i tynne skiver samt et lag god ost. På toppen har du hakkede cashewnøtter valnøtter. Stek i ovnen til nøttene er lysebrune og osten smeltet.

• Skaff deg en epledeler og server eplebåter til frokost, etter middag eller som snacks. Garantert barnevennlig. 

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det med Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens Hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre.

Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals, skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens Hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme.

Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. At byen New York har fått kallenavnet "The Big Apple" daterer seg tilbake til 1930 og 1940-årene. De røykfylte klubbene i metropolen var møtested for jazzens storheter, og Manhattan ble kjent for å ha "mange epler på treet", som betyr mange steder å spille og høre jazz.

På neste side finner du noen oppskrifter med de gode norske eplene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her