Kantarellfrikassé med bacon og valpolicella-sirup
Fremgangsmåte
Start med å tilberede sirupen.
Skrell 4 sjalottløk uten å kutte i selve løken.
Legg disse i en kjele sammen med vin, hele pepperkorn og laubærbladet. Ha på lokk og kok til væsken er redusert til 1 dl og løken er mør. Ta av lokket og tilsett sukker og vineddik.
Reduser på middels varme mens du vender løken forsiktig til den er glasert på alle sider. Sett til side mens du tilbereder kantarellene.
Surr sjalottløk og hvitløk i olje til det er mykt. Tilsett kantarellene og stek på middels varme. Tilsett smør mot slutten og skru opp varmen. La det hele surre til soppen har absorbert smøret. Ta bort fra varmen og tilsett salt og pepper.
Stek baconet separat i smør til det er sprøtt. Anrett på tallerken og dryss over gressløk.
Her er mange flotte oppskrifter med kantareller
Se alle våre gode oppskrifter med sopp
Er du i tvil, les våre tips om soppsanking her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
Skogsoppsuppe med tre typer lammefilet og pecorino
Fremgangsmåte
- Rens soppen og finhakk både den og løken. Varm oljen og fres løken til den er myk. Ha i cayennepepper og bland godt. Deretter soppen og stek videre til den er myk.
- Tilsett hvitvin og vann og la koke ved svak varme i minst 15 minutter. Mot slutten tilsettes cognac.
- Hell blandingen i en mikser og kjør til jevn konsistens. Hell tilbake i en kjele og tilsett fløte og melk, salt, sukker og pepper. Kok opp og la trekke i minst 10 minutter til.
- Smak til med eventuelt mer salt, sukker og pepper.
- Like før servering tilsettes en klump mykt smør. Rør godt. I mellomtiden freses soppen som ble lagt til side i litt smør.
- Gravet lammefilet:
- Fileten gnis inn med salt/sukker og olivenolje. Dekk med plastfolie. La ligge kjølig og under press i minst 24 timer. Snu en gang.
- Lettrøykt lammefilet:
- Fileten gnis inn med salt/sukker. La ligge i 2 timer. Skyll av saltet og tørk fileten godt. Brun fileten godt i olivenolje.
- Varm opp røykspon i en abu-røk eller i en gammel kjele. Legg fileten oppå en rist og legg på lokk. La stå i ca 5 min. Etterstek fileten ved 175 grader i 5 minutter. Avkjøl og skjær i tynne skiver.
- Stekt lammefilet:
- Dryss timian og kvern pepper over lammefileten og brun den i olje i varm panne på begge sider. Dryss over salt. Etterstek i ovn ved 175 grader i 5 minutter. La hvile i minst 10 minutter før den skjæres i tynne skiver.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 332.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 299.70 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Polenta med skogssoppsaus
Fremgangsmåte
Kok opp vann med salt og olje. Dryss polentaen i mens du rører godt. Kok ved svak varme mens du rører med jevne mellomrom til polentaen er blitt en tykk men fortsatt luftig grøt. Tilsett parmesan og smør. Smak til med salt og pepper.
Fordel polenta i dype tallerkener og legg en god skje soppsaus oppå.
Varm olje i en stekepanne og fres løken til den er myk. Tilsett vinen og kok inn til all væske er fordampet.
Tilsett sopp, salvie, kraft og bløtvann/soppkraft. Kok opp og la koke til mesteparten av væsken er innkokt.
Hvis du liker en tykk saus, kan du jevne med smør og mel. La trekke fem minutter til for å få bort "melsmaken". Smak til med salt og pepper.
Spennede retter med sopp
Åtte sikre matsopper
Tre giftsopper du skal styre unna
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
Ballotine, confite & pølse av Stange-kylling med steinsopp og steinsoppuré
Stange-kylling
andefett
Kyllingsjy:
Ristet steinsopp:
Fremgangsmåte
Confite:
Pølse:
Kyllingsjy:
Steinsopppuré:
Ristet steinsopp:
Server en skive ballotine, 1 lår, et stykke pølse, steinsopp, potetstappe og sjy.
De beste oppskriftene med kylling finner du her
Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 429.90 kr Bestillingsutvalg
Ovnsbakt lammerygg med braiserte hvite bønner og kantareller
Fremgangsmåte
Lammefileten skjæres fri for fett og sener ribbeina skal være på fileten men pusses rene for kjøtt og fett. Avskjæret brunnes godt og brukes til koking av lammekraft.
Lammefileten stykkes opp slik at du får en filetbit per person det skal være et ben per filet. Fileten krydres og brunes godt i stekepanne før den stekes ferdig i ovn på 180 grader. Steketiden avhenger av tykkelsen på fileten. Prøv å stek 4 minutter i forvarmet ovn la kjøttet så hvile i 10 minutter for så å steke nye 4 minutter. La kjøttet hvile i 5 minutter før du serverer det.
Bønnene dekkes med kaldt vann og skal stå i bløt natten over i romtemperatur. Bønner som flyter opp skal kastes. Sil av vannet og sett bønnene til kok i kaldt vann kok opp og skum av de bønnene som flyter opp. Sil av vannet igjen og sett bønnene til koking med lammekraft. Kraften skal stå ca 2 cm over bønnene. La det hele koke opp for så å trekke på svak varme i 1 til 1 1/2 time eller til bønnene er møre.
Etter en halv times koking tilsettes gulrot, sellerirot, løk og laurbærbladet. Bønnene skal ikke tilsettes salt. Resten av lammekraften settes på kok i egen gryte og reduseres ned til den er tyktflytende - så tilsettes bønnene. Når bønnene er møre smaker du til med salt og pepper kokekraften fra bønnene fungerer som saus.
Kantarellene renses og stekes i smør sammen med sjalottløk krydres med salt og pepper like før servering vendes soppen med 1 ss kaldt smør og persille.
Anrett pent på tallerken og dryss timianblader over - kjøttet kan serveres helt eller deles opp.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 269.00 kr Bestillingsutvalget85 POENG
Risotto med kantareller
Fremgangsmåte
- Smelt smøret sammen med timianbladene i en stekepanne over middels høy varme.
- Bruker du tørket kantarell, må den bløtes i minst 30 minutter. Med kokende vann går det raskere.
- Ta vare på bløtevannet og bland det ut med kraften.
- Skjær eller riv kantarellen i passende biter.
- Sauter i smøret i noen minutter til den blir fint brun og tilsett finhakket sjalottløk mot slutten av steketiden.
- Smak til med salt og pepper, dekk til og sett til side.
- Risottoen:
- Kok opp kraften i en tykkbunnet kjele, tilsett risen og kok opp en gang til.
- Legg et kjøkkenhåndkle over kjelen og lekk på lokket. På denne måten absorberes noe av dampen for at risottoen skal bli tørr.
- La risen koke ved svak varme i 13-14 minutter (den skal ikke være helt tørrkokt, så tilsett mer væske for å holde den passe flytende).
- Tilsett soppen, rør forsiktig og ta risottoen av varmen.
- Rør i parmesan.
- La risottoen hvile (tildekket) noen minutter på et lunt sted før servering.
Tips: Om du vil ha noe ved siden av, har du sikkert noen rester av kjøtt eller fisk i kjøleskapet etter helgen.
Flere risottooppskrifter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 309.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Soppgryte med sukkererter
Fremgangsmåte
- Legg den tørkede soppen i nesten kokende vann og la det stå i 20 minutter. Slå av vannet.
- Del skogssopp og sjampinjong i to eller fire, skyll forsiktig og klapp dem tørre med papirhåndklær.
- Varm woken og ha i oljen. Stek hvitløk og chili under omrøring i 1 minutt før du har i soppen, også den tørkede.
- Stek videre i 3 minutter.
- Tilsett soya- og bønnesaus, stek videre i 1-2 minutter og tilsett vårløk og sesamolje.
- Ha i sukkererter og stek i 30 sekunder eller til grønnsakene er møre.
- Server med nykokt jasminris.
De beste oppskriftene med steinsopp
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 274.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG