Selv med en tidlig vinter var fjorårets høst svært god, med gode beiteforhold som setter sitt preg på kjøttsmaken. Vårens lam kalles årslam og er noe større enn høstlammene. Det har noe kraftigere smak, men bare slik at kjøttet likevel beholder sin milde karakter.
Lammekjøtt i gryte
Fremgangsmåte
- Bråstek, fres lammeskankene på varm panne.
- Legg knokene i en vid kjele, hell på vann så det nesten dekker. Kok opp og skum av. Tilsett salt og pepper.
- Gulrot og sellerirot skåret i biter, persille og timian surret sammen i en bunt og kok videre til kjøttet løsner fra benet.
- Rens, skrell og del i passe stykker neper, fennikel og vårløk og kok i kraft eller vann til grønnsakene er knapt møre.
- Mål opp, sil og kok opp kraft til saus. Rist sammen matfløte og hvetemel og jevn sausen. Smak til med salt og pepper.
- Like før servering tilsettes finhakket persille.
Server kokte lammeskanker med grønnsaker, ris eller kokte poteter og glovarm saus.
Flere oppskrifter på lammegryter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Lammestuing med tomat - Moshari Stiffado
Fremgangsmåte
Skjær bogskivene i to eller tre. Skrell småløkene, skjær et kryss i rotenden og ha dem over i gryta. La retten småkoke i ca. 60 minutter til.
Varm oljen i en panne og fres kjøttet til det får en pen bruning.
Tilsett presset hvitløk, rødvin, krydder, tomatpure og de hermetiske tomatene. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 min.
Smak eventuelt til med salt og pepper. Dryss over hakket persille rett før servering og server retten sammen med ovnsstekte poteter og en gresk salat.
Dryss over grovt salt rett før servering.
Denne retten kan også bakes i oven ved 175 °C i 1,5-2 timer.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Gresk påskelam
Fremgangsmåte
Skjær lammekjøttet i porsjonsbiter. Kok i 1,2 l lettsaltet vann til det er mørt. Ta vare på 0,9 l av kraften.
I de 3 øvrige dl koker du vårløken som er skåret i 4 cm stykker. Når løken er mør, tilsettes risen og la koke i 3 minutter.
Hell ris og løkblandingen i en ildfast form sammen med sviskene og dillen som er kuttet i 2 cm lengder. Legg kjøttet på toppen.
Hell over resten av kraften. Dryss over salt og pepper.
Dekk til med folie og bak i ovnen ved 200 grader i 30 minutter til risen er kokt og kjøttet har fått farge.
Mange andre deilige retter med lam
Eller prøv en av våre andre greskinspirerte oppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Lammestek med solbær- og soyasaus
Fremgangsmåte
- Gni lammelåret godt inn med krydder.
- Tips:
I stedet for tørket rosmarin, kan du bruke frisk rosmarin. Da hakker du den opp og drysser på toppen av steken. - Lag små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs.
- Ha løk, chili, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.
- Stek ved 125 grader i 2-3 timer. 65-70 grader på steketermometeret gir rosa stek, 75-76 grader er gjennomstekt.
- La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Imens lager du sausen.
- Kok inn sjyen til 2/3-1/2 mengde. Smak til med solbær, soya, salt og pepper. Kok opp igjen. Pisk inn jevningen som skal være uten klumper. Kok opp og ha direkte i et sausenebb.
Server lammesteken med saus og stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og persille. Grønnsakene freses lett i smør på pannen.
Se våre andre oppskrifter på lammestek
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
AustraliaVolum: 0.75 l Pris: 184.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
80 POENG
Lammestek med rødvinsaus
Fremgangsmåte
- Gni lammelåret godt inn med krydder og Hvitløk/persilleolje.
- Vil du ha hvitløk i, lager du små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløkbåtene som du først deler på langs.
- Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.
- Stek ved 125° C i ca. 2-3 timer. 70° C på steketermometeret gir rosa stek, 76° C er gjennomstekt.
- La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Imens lager du rødvinsausen
- Serveres med stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille. Grønnsakene freses lett i smør på pannen.
Se våre andre oppskrifter på lammestek
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Stekt lammelår med spinat og hvitløk - Geschmorte Lammhaxen mit Spinat und Knoblauch
Fremgangsmåte
Bløtlegg den tørkede soppen i 3 dl kokende vann. Tørk lammeskivene og krydre de med salt og pepper. Ha olje i en jernpanne og brun lammeskivene på alle sidene. Legg dem over i en stor jerngryte eller ildfast form.
Sil av og kok inn soppvannet til halvparten, og hell over kjøttet eller hell over 1 ½ dl vann. Sett gryta/formen inn i stekeovnen på 200°C. Stek uten lokk i 40 min.
Skrell løk og hvitløk, småløken kan evt. brukes hel eller dels i to, hvitløksbåtene deles i fire. Ha over i gryta sammen med sopp (fersk sopp deles i skiver og tilsettes direkte i gryta uten steking), laurbærblad, enebær, nellik og timian. Hell over lammekraft/buljong og legg over lokk. La retten steke videre i 1 ½ time. Øs kraften over kjøttet med jevne mellomrom. I mellomtid kokes potetene knapt møre og skrelles. 20 minutter før retten er ferdig tilsettes potetene i gryta.
Ta opp lammeskivene, løken, soppen og potetene. Hold varmt! Sil av kraften og smak til med salt og pepper. Forvell spinaten, la den dryppe av før den freses i smør og krydres med muskat, salt, pepper og til slutt revet sitronskall. Anrett lammeskivene på fat med grønnsakene og hell sausen/kraften over. Potetene serveres i eget fat. Kan i tillegg serveres med godt, mørkt rugbrød.
Deilige retter med lammelår finner du her
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
82 POENG