Godbiter i pollisten
Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Disse pinot noirene er derimot fra Argentina, men holder samme kvalitet og til samme pris som topp burgundere.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2016 - 13:12

Jeg formelig gispet etter luft etter å ha smakt Chacra Treinta Y Dos Pinot Noir 2014. Så strålende er den. En aldeles vidunderlig vin med nydelig pinotkarakter og uvanlig lekker munnfølelse. Det er sjelden jeg har problemer med å spytte ut en vin, men denne gangen var jeg i tvil. Siden det var en tidlig formiddag, falt det seg imidlertid naturlig å sende den lyserøde slurken ned i spyttebakken hvor mindre interessante munnfuller allerede blandet seg.

Spennende og nytenkende

Når jeg overveldes slik av en vin, og 2014 er et hakk opp siden sist jeg smakte den, vekkes nysgjerrigheten umiddelbart. Og Chacra er et spennende prosjekt. Vingården ligger i Rio Negro i Patagonia som er et av de «nyere» vinområdene i Argentina og som vekker betydelig interesse på grunn av sitt kjøligere klima og lengre vekstsesong.

Her får du en fyldig rapport fra dette området

Området er nærmest ørken med 175 mm årlig nedbør. Mens dagtemperaturen sjelden passerer 30 grader, dropper den under 10 grader om natten, noe som sikrer god syreutvikling og ikke altfor mye sukker i druene . Og det er noe som kler pinot noir perfekt. 

Chacras nye vinkjeller . Foto: LELE

 

Det tørre klimaet sørger dessuten for å holde denne sykdomutsatte druesorten frisk. Det gjenspeiles i den usedvanlig gode friskheten i frukten.

Gikk tidligere til boblevin

Vingården ble kjøpt opp av Piero Incisa della Rocchetta fra familien som skapte det nå så berømte begrepet supertoscaner med Sassicaia i Bolgheri. I Rio Negro fant han en vinmark med pinot noir plantet i 1932 – derav navnet Treinta Y Dos.

Av druene fra en parsell plantet i 1955 lager han en annen lekkerbisken av en pinot noir. Chacra Cincuenta Y Cinco Pinot Noir 2015 er noe mer tilgjengelig rent prismessig. Også fordi den finnes i litt større antall flasker, 18.000 mot 5.900 for toppvinen.

Chacra drives biodynamisk og da trengs hester.

 

At det finnes pinot noir her, skyldes den argentinske bobleindustrien som er betydelig. Moet & Chandon er en av de største aktørene. Men Rio Negro mistet betydning som leverandør, trolig på grunn av avstanden til bodegaene som kjøpte druene. Rio Negro ligger 800 km sør for Mendoza. I 2000 var det bare 1200 hektar av opprinnelig nesten 10.000 igjen.

Ørken gir lite sykdom

Siden området er tilnærmet ørken, trenger plantene vann. På 1800-tallet bygde britiske kolonister et nettverk av kanaler som sørger for vanntilførselen. Vanning skjer imidlertid bare inntil fem ganger i løpet av sesongen. Chacra jobber biodynamisk i sine vinmarker, men bruker koppersulfat mot meldugg når det trengs.

Kuhornene fylles med finmalt kvarts (om våren) eller kumøkk (om høsten) og graves ned.

 

Vingårdens yngste vinplanter gir druer til Barda Pinot Noir 2015. Dette er delvis planter som står i parsellen fra 1932, men som er plantet på samme måte, buskbeskjært og ikke podet på amerikanske rotstokker som er det vanlige for å unngå vinlusangrep. I dette tørre klimaet og det sand- og grusholdige kalk- og leirjordsmonnet er sannsynligheten for at vinlusa vil trives liten.

Foto: LELE

 

Den har ikke den samme kompleksiteten som de to andre, men er en innsmigrende og lettlikendes vin med god moden frukt og balansert alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her