Et valentinsk måltid

14. februar bør alle se rosa, eller i hvert fall forberede en romantisk stemning i heimen, for da er det Valentine's Day. Noen små luksusafrodisaka sørger for økt temperatur så vel rundt spisebordet som i forholdet.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2004 - 10:34

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Valentine's Day har sneket seg inn i norsk begivenhetskalender på samme måte som en rekke andre kommersielle dager med opprinnelse i den engelskspråklige verden, morsdag, farsdag og Halloween for å nevne noen. Godt støttet av handelsnæringen som ser muligheter for økt salg i en stille periode av året. Uansett hvor sterk motstander av slik (u)kulturimperialisme du måtte være, må du innrømme at det å pleie forholdet til den du er glad i er positivt. Og det er ikke så mye som skal til. Bare noe uhverdagslig, litt ekstra som dere kan leve på flere uker fremover.

Mat og drikke som stimulerer kjærlighetslivet kalles som kjent afrodisaka, og afrodisaka har en tendens til å være kostbart og luksuspreget. Hvorvidt det er følelsen av å spise noe eksklusivt som gir afrodisakavirkningen eller om det faktisk er en kjemisk reaksjon, er et tema for forskere - som vi ikke skal dvele ved her. Noe av det mest luksuriøse som finnes er russisk kaviar med en kilopris på fra 15.000 kroner og oppover. Rykter om utbredt svindel og mafiastyrt omsetning i kombinasjon med økende forurensning i det Kaspiske Hav har skapt stor grad av usikkerhet om disse fiskeeggene. Dessuten er kvaliteten svært variabel, og du har ingen garanti for at de dyrebare eggene du har kjøpt virkelig er av optimal kvalitet. Og for å kunne vurdere kvaliteten, bør du være en kjenner, og det er det både tid- og ikke minst kostnadskrevende å bli.

Kaviaren du kjøper kan være enten iransk eller russisk siden det Kaspiske Hav deles av disse statene. Her holder støren til, fisken som er opphav til rogna (fiskeegg). Beluga er de største og dermed dyreste eggene som er sølvgrå til svarte; oscietra er mellomstørrelsen (gråbrune) og sevruga de minste og rimeligste (grå). Kaviaren som er lett saltet størrogn er en ekstremt følsom vare. Den må oppbevares kjølig hele tiden og holdbarheten er kort, inntil tre måneder fra pakkedato.

En enkel regel er at uansett størrelse skal de lukte friskt av sjø, glinse men ikke flyte i væske. De skal være sprø i munnen og gi fra seg en mikrodråpe med væske i det de knuses i munnen. Smaken er nærmest  ubeskrivelig, noe midt mellom salt hav og mer landfaste aromaer som smør og nøtter. Siden kaviar er så dyrt og eggene er så små, trenger de minst mulig motstand i form av konkurrerende tilbehør. Derfor nytes de av skjønnere med skje (helst av perlemor og ikke sølv) rett fra boksen, og hva er vel ikke mer erotisk enn å mate hverandre med kaviar? Hvis du trenger flere argumenter, dekker altså en skje kaviar dagsbehovet for vitamin B-12, som er naturens beskyttelse mot depresjon. Det kan sikkert trengs hvis du har brukt hele ukesbudsjettet på en liten boks.

Kaviar må skylles ned med god drikke. Og da kommer vi ikke utenom champagne, kjærlighetsdrikken fremfor noen. En eksklusiv drikk som koster mye delvis fordi fremstillingen er mye mer omstendelig enn for vin uten bobler og fordi råvarene, altså druene, koster flere ganger mer enn i andre områder som lager musserende vin. Valentine's Day er en gylden anledning til å trekke frem en type champagne som er neglisjert, og det svært så ufortjent. Nemlig den rosa.

Mange forbinder denne drikken kun med bryllup og romantikk. Men den har skjulte kvaliteter som den perfekte matchampagne. Årsaken er at den er laget av bare røde druer. De fleste hvite champagner lages av en blanding av hvite og røde druer. Det som gir den rosa fargen er enten rødvin som er tilsatt den hvite vinen eller ved såkalt maserasjon, altså at druene får gjære fra noen timer til et par døgn sammen med skallene, hvor fargen som kjent sitter, før pressing. Rosa champagne er dyrere enn den hvite, og forklaringen er at det er kun den første fruktige mosten når druene presses som brukes. Jo mer skallene skvises, jo mer tanniner kommer med, og det er uønsket i en champagne.

Laurent-Perrier Rosé (902) som er i salg i de fleste polbutikker har en høy pris. Men når det er snakk om å investere i varige verdier, ser vi bort fra hvorvidt den er verd hver krone. Delikat er den i hvert fall og sammen med kaviaren er den sublim. Siden det er umulig å bli mett av en skje kaviar, trengs litt mer til et valentinsk måltid. Vi foreslår blini, tykke små russiske pannekaker, eller toast med røykt laks og vaktelegg og en liten dert kaviar på toppen. Mykt og deilig samtidig som det gir passe metthet. Og nydelig sammen med den rosa champagnen.

Men også sammen med hvit champagne som altså er vesentlig rimeligere. Lanson Black Label, Brut (891) har bred distribusjon og er en svært fleksibel champagne. Den er ganske tørr og passer derfor veldig godt sammen med mat. Både kaviaren alene og røykelaks-komposisjonen.

Hvis du ikke har råd til slike eksesser som champagne og kaviar, kan du likevel gjøre et varig inntrykk på din kjære med budsjettalternativer som lakserogn eller løyrom og musserende vin. Og samtidig slippe å våkne opp til skrapet lommebok dagen derpå.

Freixenet XXI Rosado, Brut (41728) har ikke den samme lakserosa fargen som Laurent Perrier. Men den kraftigere rosa valøren klarer ikke å skygge over det faktum at dette er en overraskende god rosa musserende. Smak av modne røde bær samt jordsmonn fulgt av behagelig friskhet og fine bobler er en kombinasjon som passer veldig godt til laksesmørbrødene og budsjettkaviaren.

Liker du ikke å drikke boblevin til mat, er den hvite sørfranske vinen Domaine Félines Jourdan Picpoul de Pinet 2002 (20115) et godt alternativ. Dens blomsteraktige og tropiske fruktighet passer veldig godt til røykt laks samtidig som det er en vin som er lett å like.

Hvis du har lyst å gjøre som russerne, nemlig å drikke brennevin til, lar det seg gjøre. Men skyll for all del ikke ned kaviar med vodka. Sats heller på en akevitt til bliniene eller toasten. Ystad's Aquavit for Norwegian Salmon (30788) som er enveldig mildt krydret og svært fruktig akevitt fungerer veldig godt til. Det gjør også Aalborg Jubilæums Akvavit (14) som er å få i de fleste polutsalg.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Røykt laks på blinis eller toast med vaktelegg og russisk kaviar

Røykt laks på blinis eller toast med vaktelegg og russisk kaviar

Fremgangsmåte

  1. Rør ut gjæren i lunken melk. Rør inn melet, eggeplommene og saltet til du har en jevn røre.
  2. Dekk bollen med plastfolie eller lokk og la heve et lunt sted i 1-1½ time.
  3. Vend inn stivpiskede eggehviter rett før steking.
  4. Smelt litt smør i en teflonpanne og stek små pannekaker/lapper.
  5. Kok vakteleggene i 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Skrell og del i to.
  6. Skjær laksen i tynne skiver. Legg litt crème fraiche pisket opp med litt sitronsaft, salt og pepper på hver blini. Dryss litt gressløk over. Samt litt strimlet hodesalat og ruccula vendt i olje og salt.
  7. Legg et par skiver røykt laks oppå. Drypp over litt crème fraiche.
  8. Deretter et halvt vaktelegg og en halv teskje kaviar på toppen.

Du kan erstatte bliniene med toast laget av 2 cm tykke skiver lyst landbrød eller loff som du "bygger" på samme måte som over.

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her