Ukens kake
Dette var bestemors favorittdessert

Dette var bestemors favorittdessert

Har du levd noen tiår, husker du sikkert den gammeldagse festdesserten Marte Knipe. Sikre deg oppskriften.
20 Mars 2025 - 12:00

Det er på tide at den oppvoksende slekt også får ta del i barndomsminnene. Marte Knipe er en slik godbit, som dessuten avkrever en forklaring. Navnet er nemlig noe mange stusser på.

I bruk siden 1600-tallet
Marte Knipe eller Marte Kneben som desserten kalles enkelte steder i landet, innebærer at her er det «knepet» på ingrediensene. At dagens oppskrift inneholder rosiner og mandler er derfor en tilsnikelse og er kommet til i senere tid.

Du kan også prøve denne oppskriften på sagopudding

Hvor gammel denne desserten er, finnes det ingen sikre holdepunkter for. Men sagogryn har vært brukt siden 1600-tallet ifølge mathistoriker Henry Notaker og var en populær ingrediens i supper og puddinger for sin jevnende egenskap. Sagogryn er så å si ren stivelse.

Mens sagogrynene du kjøper i dag er laget av potetmel, var datidens sagogryn langt mer eksotiske. 

Allergen- og glutenfritt
Ekte sago lages nemlig av margen fra sagoplamen (Metróxylon Rottb.) som tørkes og males til et mel og deretter til gryn. Navnet sago kommer av sagu som er malaysisk for «melet marg».

Sagogrynene i butikkhyllene er derfor en erstatning siden de er laget av potetmel. Tapioka laget av kassavamel er en annen «kopi». Ekte sago har ifølge gamle kokebøker lang koketid – opptil to timer. Ekte sagogryn er hvite, men jo eldre planten er, jo mer rødlige blir grynene. Tidligere var det mulig å få kjøpt røde sagogryn av potetmel, men produksjonen ble i sin tid stoppet, trolig fordi fargen som ble brukt ikke lenger var lovlig for næringsmidler. I asiatiske butikker er det imidlertid mulig å kjøpe tapioca i alle regnbuens farger.

De norskproduserte sagogrynene av potetmel er ifølge emballasjen uten tilsetninger og er dessuten naturlig fritt for gluten og andre allergener.

TIPS 1: Om du vil unngå melkeprodukter, kan du lage denne desserten med ris- eller havremelk. Se flere nyttige kokketips

TIPS 2: Du kan bruke alle typer bær (jordbær, bringebær, blåbær, solbær) eller frukter (mango, fersken, aprikos) til sausen. Se flere nyttige kokketips

Marte Knipe

Marte Knipe

Fremgangsmåte

  1. Pudding:
  2. Bland melk og sagogryn i en kjele. Rør til blandingen koker opp over middels varme. La blandingen småkoke ca. 15 minutter på lav til middels varme.
  3. Tilsett rosiner, sukker, mandler og romessens. Hell grøten i en serveringsbolle eller porsjonsformer og la den avkjøles en god stund før servering.
  4. Kirsebærsaus:
  5. Ha fryste bær i en kjele sammen med vann og sukker. Kok et par minutter. Bland potetmel og vann til du får en klumpfri jevning.
  6. Trekk kjelen av platen og rør i jevning i en tynn stråle under røring til det blir en fyldig og glatt saus.
  7. La sausen få et raskt oppkok (den må ikke koke lenge) igjen før den avkjøles og serveres.

Her kan du lese mer om den historiske oppskriften

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her