Julemat

Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.
21 Desember 2022 - 14:10

Portvin, sauternes og tokaj står på mange vinmenyer i jula, og det er ikke så merkelig for disse vinene passer perfekt til juleklassikere som riskrem, multekrem og karamellpudding.

De beste oppskriftene på juledessertene

Krem er mektig og krever en vin med syre og/eller alkohol. Kremdessertene i seg selv er ikke veldig søte, men både riskorn og multekjerner gir en litt tørr munnfølelse som må balanseres av sødme i vinen.

Riskrem med rød bærsaus er en vinvennlig dessert som finner seg godt til rette med en tokaj av typen late harvest, altså en litt lettere tokajstil enn 5 puttonyos. Men også en ikke for kraftig sauternes. Beerenauslese-viner er i samme kategori. Alle har aromaer av honning, søt gul frukt og blomster og det danner en god kontrast til den myke riskremen og den søt-syrlige kremen.

Men når det er sagt, matcher en slik dessert også godt med søt rødvin med bobler, av typen brachetto. Slik vin har også den fordelen av den har lav alkohol. Noe som er godt å ta med seg i julemåltidet.

Multekrem enten den serveres alene eller med krumkaker, er avhengig av at vinen ikke kræsjer med den unike multearomaen. Generelt vil de fleste søtviner som nevnt før, gjør en god jobb overfor multer, men søtviner av druen moscato fungerer enda bedre. 

Les mer om matching av vin og dessert

Puddinger er heller ikke kjempesøte, men konsistensen passer godt sammen med en hetvin. Karamellpudding er i en kategori for seg all den tid den er omhyllet i karamellsaus. Den krever derfor en annen type vinfølge enn eksempelvis fløtepudding. 

En klassiker er portvin av typen tawny. Den lagrede oksidative nøtte- og karamellaktige aromaen fra lang tid i fat matcher godt med dessertens egenaromaer. 

På de neste sidene finner du forslag til vin, øl og sider som passer til juledessertene

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her