Julemat

Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.
18 Desember 2024 - 08:10

Portvin, sauternes og tokaj står på mange vinmenyer i jula, og det er ikke så merkelig for disse vinene passer perfekt til juleklassikere som riskrem, multekrem og karamellpudding.

De beste oppskriftene på juledessertene

Krem er mektig og krever en vin med syre og/eller alkohol. Kremdessertene i seg selv er ikke veldig søte, men både riskorn og multekjerner gir en litt tørr munnfølelse som må balanseres av sødme i vinen.

Riskrem med rød bærsaus er en vinvennlig dessert som finner seg godt til rette med en tokaj av typen late harvest, altså en litt lettere tokajstil enn 5 puttonyos. Men også en ikke for kraftig sauternes. Beerenauslese-viner er i samme kategori. Alle har aromaer av honning, søt gul frukt og blomster og det danner en god kontrast til den myke riskremen og den søt-syrlige kremen.

Men når det er sagt, matcher en slik dessert også godt med søt rødvin med bobler, av typen brachetto. Slik vin har også den fordelen av den har lav alkohol. Noe som er godt å ta med seg i julemåltidet.

Multekrem enten den serveres alene eller med krumkaker, er avhengig av at vinen ikke kræsjer med den unike multearomaen. Generelt vil de fleste søtviner som nevnt før, gjør en god jobb overfor multer, men søtviner av druen moscato fungerer enda bedre. 

Les mer om matching av vin og dessert

Puddinger er heller ikke kjempesøte, men konsistensen passer godt sammen med en hetvin. Karamellpudding er i en kategori for seg all den tid den er omhyllet i karamellsaus. Den krever derfor en annen type vinfølge enn eksempelvis fløtepudding. 

En klassiker er portvin av typen tawny. Den lagrede oksidative nøtte- og karamellaktige aromaen fra lang tid i fat matcher godt med dessertens egenaromaer. 

På de neste sidene finner du forslag til vin, øl og sider som passer til juledessertene

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her