Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2008/9 er en nydelig vin med stor kompleksitet og dybde, fløyelsmyk og syrlig på samme tid, konsentrert og stofflig og samtidig elegant. Ultraklassisk rioja som allerede har fått en viss modning etter 13 år, men som tåler minst 13 år til.
Den er på vei til å bytte årgang til 2009. Du vil derfor finne begge årgangene akkurat nå i de 120 polbutikkene hvor den har fast plass. Jeg har ikke smakt magnumen i 2009, men derimot normalflasken, Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2008/9 som også skifter årgang i disse dager.
2008 og 2009 er forskjellige – som to søsken – de har altså de samme genene, men ulikt uttrykk.
Mens 2008 var et kjøligere år i Rioja, fikk druene mer solvarme i 2009. Det har gitt en mer sødmefylt frukt og mer stoff. For å summere det opp i få ord. Jeg er hellig overbevist om at 2009 i magnum kommer til å ha litt mer av alt enn normalflasken – for slik er det alltid med Lopez Heredia-magnumene. Jeg må imidlertid vente noen dager til får jeg får det bekreftet.
Når det gjelder lagringsevne tror jeg begge stiller omtrent likt. På samme måte som bordeauxer i kjølige vs varmere årganger holder like lenge, den ene stilen er slankere, den andre lubnere, og har ulike kombinasjoner av syre, tanniner og fruktkonsentrasjon å hvile på. Det er det som er fascinerende med vinlagring, men i dette tilfellet er halve jobben gjort, og det tror jeg er årsaken til disse vinenes enorme popularitet.
Begge utgavene er sensasjoner, uavhengig av årgang, og da tenker jeg på at de er å finne på fast plass i 120 av landets polutsalg. Det er ingen land i verden som har en tilsvarende tilgjengelighet for disse ettertraktede vinene med både legende- og kultstatus. Så langt i 2021 er det solgt 73 000 flasker og innen julehandelen er omme, kan det nærme seg 100 000.
Lopez Heredia er ingen liten aktør, bare Tondonia-vinmarken alene teller 100 hektar, men de lager ikke vin av alt de dyrker. Derimot bare 200 000 flasker årlig. Når vi legger til at vinene lages med stor grad av håndarbeid og ikke koster mer enn andre mer kommersielt framstilte viner, er det lett å anta at økonomisjefen, om de har noen, har liten innflytelse.
Les mer om disse detaljene her
For prisene i Norge er gunstige, og hva magnumen angår, er den ekstra pent priset all den tid den sågar er håndtappet. I alt 6000 magnumflasker av denne havner i Norge, som er nok en sensasjon. Omtrent hver 12. magnum rødvin som selges på polet (2020-tall) er akkurat denne vinen.
I mange polutsalg finnes sågar halvflasken, Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2008. Den oppleves ikke uventet enda mykere og litt modnere enn de større formatene selv om utgangspunktet for alle vinene var det samme i gjennom de seks årene de modnet i fat. Det er altså bare de siste fem-seks årene hvor vinen har modnet i flaske at formatet påvirker utviklingen.
Selv om halvflasker fra Lopez Heredia ikke er noe som må drikkes med en gang, er det heller ingen grunn til å vente.
Med stadig flere enpersonshusholdninger er dessuten etterspørselen etter halvflasker økende. Faktisk så mye som 79 prosent siden 2016, ifølge Vinmonopolet. Det er heller ikke lenger bare storselgende viner som finnes i dette formatet. Men også noen legender som denne. Jeg er sikker på at mange vil sette pris på å få en eller flere slike flasker under juletreet. Så kan den store spares til anledningene hvor det er mange rundt bordet.
Mens Tondonia er flaggskipet til Lopez Heredia, når det kommer til størrelse på produksjonen, er Lopez de Heredia Viña Bosconia 2009 motsatsen, i den forstand at druene kommer fra en vinmark på 11 hektar med høyere innhold av leire i kalkjordsmonnet. I varme og tørre år er leire positivt all den tid den holder på fuktigheten – også kalk er en god regulator for dette. Derfor har 2009-utgaven av denne vinen klart seg veldig godt og byr på veldig god konsentrasjon og dybde. Den er rett og slett den perfekte julevin og matcher alle de mest smakskraftige jule- og nyttårsrettene rund baut.
Det kommer et liv etter nyttår, og nyttårsgaven fra Vinmonopolet er at også Lopez Heredias’ rimeligste vin kommer i basis, og da som 2013-årgang. Viña Cubillo Crianza 2013 har allerede byttet til 2013, og det har gjort den veldig godt. Den er mørkere i frukten, mykere og fyldigere enn 2012-årgangen, og det blir en god partner til biff- og viltretter utover vinteren.
Les alt vi har skrevet om Lopez Heredia
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..