Selv om begge vinene fra velrenommerte Kilikanoon rent teknisk sett er like gode, er min personlige favoritt Killerman’s Run Riesling 2014, en skikkelig kul riesling som skiller seg ut fra horden av tysk riesling på det norske markedet.
Den er stofflig og konsentrert med både syrlig og kjøttfull tropisk frukt, flott syre og druens særegne petroleumskarakter. En vin som har glede av et opphold i en karaffel og som tåler et langt opphold i kjelleren. Australsk riesling på dette nivået har nemlig et veldig godt lagringspotensial.
Her er en annen super australsk riesling du bør prøve
Dette er altså ingen billig riesling og heller ikke i Australia hvor den koster 20 australske dollar (drøyt 120 NOK) og oppover. Men i Norge er den forholdsvis prisgunstig. Som i så mange tilfeller er det de særnorske alkoholavgiftene som gjør at dyrere viner er forholdsvis bedre kjøp i Norge enn i andre land. Noe kan vi da glede oss over.
Den røde Killerman er ikke bare en «killer-vin», men også en «elske eller hate»-vin. Den er veldig parfymert med mye kokos, vanilje og søt mørk frukt. Den har rett og slett en enorm fruktighet, omtrent som «godteri», men likevel på en seriøs måte, for her er det både friskhet og fasthet, selv om syre og tanniner er godt pakket inn.
Prøv den til (australskinspirert) barbecue og den kommer helt perfekt til sin rett. Også denne vinen tåler lagring, men mange vil nok foretrekke dens ungdommelige sjarm er på sitt ypperste.
Kanskje denne barbecue-menyen frister
Den er en såkalt GSM – en typisk australsk miks av grenache, shiraz og mataro (mourvedre) – ofte også kalt Rhône-blend. Dette er druer som trives godt i Australias solfylte klima, men som får det lille ekstra i Clare Valley.
Disse produsentene prøver å gjøre noe helt annet
Beliggenheten på 4-500 m.o.h. sørger for store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer hvilket er gunstig både for syreutviklingen i druene og renheten i frukten. Det er begge disse godbitene gode bevis på.