Kok & Stek er nemlig proppet med teknikker som presenteres på en svært så pedagogisk steg-for-steg-måte. Så selv om du tror du kan alt om koking og steking, må du innrømme at det gjør du ikke etter å ha bladd gjennom denne kompakte og svært så nyttige kokeboken.
Bak kokeboken står et solid kokketeam, nemlig hele Kulinarisk Akademi, så selv om «mange kokker, mye søl» gjelder i mange sammenhenger, gjør det ikke det når det kommer til denne gjennomarbeidete kokeboken.
På bildet over fra venstre til høyre, øverste rad: Alexander Bremer, Espen Vesterdal Larsen, Jonas Modell, Jostein Medhus. På neste rad: Andreas Lønn Johannessen, Marius Lyngestad Myrstrand, Marius Martinsen og Kristian Rønnestad.
Kok & Stek er altså best blant 35 av årets nye norske kokebøker.
Her er de fem finalistene i 2016
Juryen begrunner valget slik:
«Det er ikke nok med gode råvarer. Du må beherske kjøkkenteknikkene også. Dette er Kulinarisk Akademis andre gode, klassiske kokebok på rad. Denne gang lærer du å fritere, confitere, grille, steke og en rekke andre metoder du bør kunne. Glimrende bilder og 198 oppskrifter som ren bonus. Alt forklares enkelt og greit, gjerne med steg-for-steg-bilder. Dette er tilgjengeliggjort profesjonell kokekunst. God typografi bidrar til enkelheten.»
Det er niende gang at Beste norske kokebok deles ut. Kåringen er i regi av Apéritif og Norli.
Årets kokebokjury
- Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
- Stein Øvre, designer i Creuna
- Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
- Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
- Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
- Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
- Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent