Om du er blant dem som lengter etter sommer og sol, kan du korte ned ventetiden med en gresk aften med full pakke på både tallerken og i glasset.
Og har du fjorårets Hellas-tur friskt i minnet, vil en slik meny som vi byr på her, gjenskape stemningen. Lag gjerne en ekstra stor porsjon og inviter flere solhungrige.
Å lage retter med inspirasjon fra fjerne himmelstrøk er en måte å reise på det også. Og en fin syssel utover høsten når sommeren bare er et blekt minne.
Her finner du oppskrifter på flere eksotiske retter
Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
Slik skal gresk moussaka smake
Fremgangsmåte
- Del auberginen i tykke skiver og ha godt med salt på dem. Legg dem i et dørslag i ½ time slik at de får svettet.
- Skyll auberginen og klapp skivene tørre med husholdningspapir.
- Stek aubergine eller potetskivene gyldne i blanding av smør og olje. Legg dem etter hvert over i et ovnsfast fat.
- Kjøttsaus:
- Fres finhakket løk og hvitløk blankt i en stor stekepanne eller tykkbunnet kasserolle. Ha i karbonadedeigen eller lammekjøttdeigen og brun den sammen med løken. Bruk en gaffel til å dele opp kjøttet slik at det blir finkornet.
- Ha i tomater, tomatpuré og krydder, kok opp og la småkoke i ca 10 minutter.
- Smak til med krydderet og fordel kjøttsausen over auberginene i fatet.
- Hvit saus:
- Smelt smør eller margarin i en kjele og tilsett hvetemelet, rør godt og la surre et par minutter på middels varme.
- Tilsett melken litt og litt av gangen mens du rører kraftig slik at du ikke får klumper (varm gjerne melken først - da blir den lettere å røre inn).
- Kok opp og la småkoke i fem minutter. Smak til med krydder.
- Ta sausen av varmen og rør inn osten først og de sammenvispede eggene til slutt. Fordel sausen i fatet og dryss med parmesan.
- Stek moussakaen i ovn ved 180 grader i ca 45 minutter.
Serveres med en gresk salat og tzatziki .
Tips: Til denne retten kan du erstatte auberginen med poteter, men den tradisjonelle moussakaen er laget med aubergine.
Se våre andre oppskrifter på moussaka
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Gresk salat med tzatziki
Fremgangsmåte
- Gresk salat:
- Skjær tomater, rødløk og agurk i skiver. Legg opp på fat med smuldret fetaost og oliven. Ha litt olje og friskhakket dill over.
- Tzatziki:
- Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Hell yoghurt i kaffefilter og la det renne av ca. 20 minutter.
- Hvis du bruker gresk yoghurt som er mye fetere, behøver du ikke la den stå mer enn 10 minutter.
- Bland den avrente agurken og yoghurten, smak til med finhakket hvitløk, salt og pepper samt finhakket mynte.
- Tilsett litt olivenolje hvis du bruker en mager yoghurt.
- Server med syltet grønn pepperfrukt og godt brød.
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Hjemmelaget tzatziki
Fremgangsmåte
- Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag.
- La stå i en halvtime.
- Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time.
- Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Her er flere retter med tzatziki
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG