Dagens rett

Kjøttsuppe med elg

Slik har du kanskje ikke laget kjøttsuppa før?

Slik har du kanskje ikke laget kjøttsuppa før?

Kjøttsuppe er herlig på kalde dager, og som skapt for januarsøndager. I dag er det skogens konge som går i gryta med denne retten som nesten lager seg selv.
Redaksjonen
26 Januar 2019 - 01:00

En stor kjele med kjøttsuppe er som skapt for en kald januarsøndag. Den lager seg nemlig selv mens du pleier dine nyttårsforsetter, enten det betyr utendørs- eller innendørsaktiviteter, eller å kutte ned på kjøttforbruket. Da er nemlig en suppe som dette ideelt siden mengden kjøtt per porsjon er mindre enn eksempelvis en søndagstek.

Har du ikke elgkjøtt i fryseren, kan du også bruke storfekjøtt. Da spør du etter høyrygg. Eller kanskje du har reinsdyrkjøtt? Eller en høne - det er vel det mest bærekraftige du kan putte i en suppe.

Se våre oppskrifter på hønsesuppe

Til kjøttsuppe velger du nemlig ikke de møreste stykningsdelene, for jo lenger du lar den småkoke, før du tilsetter grønnsakene, jo mer smak får du ut av kjøttet. 

En søndagsuppe kan selvsagt lages uten kjøtt. Da bruker du grønnsakskraft eller -buljong, og dobler mengden med sellerirot - den gir nemlig ekstra fylde og smak til suppa.

Flatbrød er klassisk følge uansett valg av hovedingrediens, men hjemmebakt brød er heller ikke å forakte til.

Gode brødoppskrifter finner du her

Her sikrer du deg dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Fersk elgsuppe

Fersk elgsuppe

Fremgangsmåte

Del grytekjøttet i biter på ca. 3 x 3 cm og legg det i en gryte.

Tilsett kaldt vann og buljongterninger og kok opp. Skum av med en sleiv og la kjøttet trekke i minst 40 minutter.

Tips:
Jo mindre mørt kjøttet er, jo lengre blir koketiden. Og jo lenger det får stå og trekke, jo mer smak får du ut i suppa. Da kan du droppe den ene buljongterningen. Du kan også erstatte buljongen og litt av vannet med 5 dl kraft.

Del kålrot, gulrot, selleri og potet i biter, ca. 2 x 2 cm, og purre i ringer (husk å vaske purren først).

Ha det i gryta og kok i 10 minutter til grønnsakene er møre.

Smak til med pepper og salt, og ha i hakket persille ved servering.

Flatbrød er tradisjonsrikt følge til denne suppen.

Ekte kraftkarer lager kraft selv - se hvordan her

Tips: Pass på å skumme godt av (ta av proteinene som flyter opp ved oppkok) for å få en så klar suppe som mulig.

Ved å bruke kaldt vann til å begynne med får du mest mulig smak på suppen.

Flere herlige viltoppskrifter finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Maptrat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her