Det er ikke til å stikke under en stol at Frankrike har hatt en enorm innflytelse på gastronomien over hele verden. Det er en ekstra god grunn til å feire franskmennenes nasjonaldag. Kanskje mens du også følge med på Tour de France?
Flere internasjonale oppskrifter finner du her
Her bestiller du dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.
Kyllingleverpate
Fremgangsmåte
- Finhakk sjalottløk og surr den i olje til den blir blank og myk.
- Tilsett urter, madeira og konjakk og la det småkoke til det er igjen ca. 2 ts av væsken.
- Slå ned temperaturen og ha i kyllinglever og resten av ingrediensene. Rør til smøret har smeltet.
- Hell alt over i en hurtigmikser og kjør til fin konsistens.
- Hell over i små smurte ildfaste former.
- Sett formene i en langpanne med varmt vann og stek i ovn ved 170 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl.
- Dekk formene med smeltet smør (må ikke koke) og små timian/rosmarinkvister.
Server kyllingleverpatéen som en forrett med toast til.
Flere deilige pateteer du kan lage
Her finner du flere småretter som passer utmerket til koldtbordet
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 499.70 kr Uten utvalg91 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 280.00 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
83 POENG
Løksuppe som i Provence
Fremgangsmåte
- Surr løk og hvitløk i smør i en dyp gryte til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt.
- Tilsett vin, vann, buljong/kraft og urter.
- Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter.
- Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin. Kok i så fall videre i minst 5 minutter.
- Fordel den varme suppen i ildfaste suppeskåler/tallerkener.
- Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål.
- Strø på revet ost og timian og gratiner i ovnen ved 180-200 grader (avhengig av funksjon og ovn) til osten har smeltet.
Lyst på en annen løksuppe byr vi på flere
Her finner du mange flere gode supper
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Helstekt smørflyndre
Fremgangsmåte
- Rens fisken, klipp av finnene på siden med en saks og skjær et snitt nederst mot halen slik at skinnet løsner.
- Ta tak i skinnet med en klut eller tørkepapir og trekk av skinnet på begge sider.
- Krydre fisken med salt og pepper. Stek den over middels varme i panne med smør og olje i ca. 4 minutter på hver side, avhengig av fiskens størrelse.
- Legg fisken over på tallerken og ha kapers og smør i panna. La smøret brunes, og ha kapers og smør over fisken og server umiddelbart.
Server med en frisk salat ved siden av.
Tips: Fisken blir aller best på smak om den stekes med ben. Skal du lage den klassiske franske retten Sole Meunière bytter du ut smørflyndre med sjøtunge.
Skal du lage denne retten til mange kan du først brune hver enkelt fisk på begge sider og deretter legge dem i langpanne kledd med bakepapir. Stek i forvarmet ovn, 180 grader i ca. 6 minutter, avhengig av størrelse.
Her finner du flere deilige retter med flyndre
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 349.00 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 704.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 207.40 kr Uten utvalg90 POENG
-
FrankrikeVolum: 1.50 l Pris: 1150.00 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 229.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
Fransk biffgryte à la Boeuf Bourguignon
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i terninger på ca 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene.
- Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet de siste par minuttene av steketiden.
- Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell den samt kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten samt en klype sukker.
- Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time.
- I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne. Legg flesket til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.
- Skrell småløken men behold de hele og kutt sjampignonen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge.
- Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med sideflesket, sjampinjong og småløk. Hold varmt.
- Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til sausen begynner å tykne og smak til med salt og pepper. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Basisutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Enkel Crème Brûlée
Fremgangsmåte
- Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang (splittet på langs).
- Tips:
I stedet for vaniljestang kan du bruke 1 ss vaniljesukker - Avkjøl blandingen noe og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen.
- Sett 10 ildfaste porsjonsformer i langpannen og fordel eggeblandingen i formene. Hell på så mye varmt vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.
- La formene stå i vannbadet i ovnen ved 125 °C i ca. 40 minutter eller til kremen har stivnet. Avkjøl, gjerne til neste dag.
- Servering:
- Dryss 1 ts sukker over hver og brenn overflaten med en skibrenner (eller la porsjonsformene stå 2-3 minutter under grillen) til sukkeret har karamellisert seg.
Server straks sammen med litt frukt eller bær.
Se alt det god du kan bruke egg til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 319.90 kr Basisutvalget90 POENG
-
89 POENG