Alle regioner har sine særegenheter og landets tre nordligste fylker er intet unntak, spesielt ikke når det kommer til mat. Mens nordlendingene fnyser av «søringan» som spiser flesk og duppe, er det nok like mange søringer som rynker på nesa over å lage suppe med spekesild. Men begge retter er et uttrykk for den lokale råvaretilgangen.
Din nye livrett?
Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Mat fra Nord-Norge. Tradisjonsmat fra Nordland, Troms og Finnmark som kom ut for et par år siden, men som fortsatt er like aktuell. Og forfatteren Eirik Nilssen beskriver den slik:
«Sildegrynsuppe er en gammel rett. Den er ikke bare kjempesunn - den er også kjempegod! Ta deg tid til å teste ut denne suppen på ditt eget kjøkken og få en ny livrett!»
I disse dager er mange i gang med å lage silderetter, og da er anledningen optimal for å prøve noe nytt med sild.
Se alt det andre du kan lage med spekesild
Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
Sildegrynsuppe
Fremgangsmåte
Vann ut byggryn og gule erter hver for seg og over natta. Vann ut hel sild like lenge. Skjær ut fileter av spekesilda. Om du bruker fileter, vann dem ut en time.
Byggryn og erter kokes med fenaknoken i 2 timer (til gryn og erter er bløte).
Grønnsaker og løk renses og kuttes i terninger og tilsettes suppen.
Kok grønnsakene i 15 minutter før du tilsetter skrellede poteter som er kuttet i terninger. Suppen skal koke på svak varme til potetene er kokt.
Tilsett de utvannede sildefiletene og smak til med timian og pepper.
Server med flatbrød.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 198.00 kr Bestillingsutvalget85 POENG