Dagens rett

Steinbitbouillabaisse

Bouillabaisse er mye lettere å lage enn navnet tilsier

Bouillabaisse er mye lettere å lage enn navnet tilsier

Denne oppskriften på den franske fiskegryten bouillabaisse er svært enkel og lettlaget, men ikke mindre smaksrik av den grunn.
06 Mai 2023 - 00:05

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en rett der fiskerne bruker det de har fått i garnet eller i teina den dagen. Derfor er det ingen fast ingrediensliste, men fremgangsmåten er stort sett den samme:

Alle ingrediensene, både av sjømat, grønnsaker og andre smakssettere, puttes i samme gryte. Rekkefølgen avgjøres av hvor mye varmebehandling den enkelte trenger. Resultatet blir alltid fantastisk smaksrikt.

I Frankrike er dette i dag festmat, og den serveres ofte med en saus som heter rouille, som består av olivenolje, brødsmuler, hvitløk, safran og chili, men aioli gjør også jobben, særlig når du som her har safranen i selve fiskegryta.

Her finner du oppskrift på rouille

Her finner du flere gode tips til fiskegryter

Steinbitbouillabaisse

Steinbitbouillabaisse

Fremgangsmåte

  1. Damp blåskjellene i en kjele med 1 dl vann i ca. 5 minutter eller til skjellene er åpnet. Løsne skjellmaten fra skallene og spar til servering.
  2. Sil fra kraften og bruk den gjerne som en del av fiskekraften.
  3. Surr fennikel, løk og hvitløk i oljen ved svak varme i 5 minutter. Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.
  4. Tilsett så fisken og skalldyrene og rør godt om.
  5. Ha i resten av ingrediensene unntatt safranen og la det hele trekke i 10 minutter.
  6. Tilsett safranen etter 5 minutter.

Server med brød og hjemmelaget aioli som Hellstrøm vi ha den.

Se våre andre oppskrifter på bouillabaisse 

Våre beste gryteretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel aioli

Enkel aioli

Fremgangsmåte

  1. Ha et helt egg i en foodprocessor.
  2. Skrell hvitløksfeddene og del dem opp i et par biter før du har dem i foodprocessoren.
  3. Sett i gang kjøkkenmaskinen på nesten full fart. Spe med oljen litt etter litt til å begynne med mens maskinen går, etter hvert kan du tilsette oljen i en tynn stråle.
  4. Tilsett nok olje til at du får en tykk majones. Ha i eddiken og smak til med salt og pepper.

Tips: Dette er en lett måte å lage aioli på, men oppskrift på ekte aioli finner du her . Dersom aiolien blir for tykk kan du ha i litt vann til ønsket konsistens.

Her finner du oppskrifter til mange sauser og marinader

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her