Godbiter i pollisten
Bunnsolide burgundere til gunstige priser

Bunnsolide burgundere til gunstige priser

Borgeot er blitt en favoritt på restauranter. Ikke rart, for solid kvalitet til god pris er ikke hverdagskost fra Burgund.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2016 - 17:50

Brødrene Borgeot, Pascal og Laurent, har vært under radaren lenge, til tross for at de har vinmarker i de beste delene av Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet og Meursault. En av årsakene kan være at kjelleren deres ligger i en unnselig landsby i utkanten av de nevnte appellasjonene. Og at de først startet opp i 1985 (og da «bare» med Santenay i porteføljen).

En annen at prisene deres er gunstige. Nå er alt relativt fra den kanten, men Borgeot Bourgogne Blanc Clos de la Carbonade 2014 er noen tiere billigere enn sammenlignbare «standardburgundere». Den er for øvrig et knallkjøp i 2014-årgangen som kjennetegnes av god syre, deilig frukt og fint mineralpreg. En super vin som dekker de fleste av sommerens behov for en smaksrik hvit burgunder uten for tydelig eik. Og konkurrerer med de fleste chabliser når det kommer til konsentrasjon og vinvaluta.

Druene til denne vinen kommer fra vinmarker i Cote Chalonnaise, litt lengre sør, nærmere bestemt i landsbyen Bouzeron som er kjent for å levere veldig god frukt. 

Denne vinen fra Bouzeron er også av veldig høy kvalitet

Også toppvinene til brødreparet er både balansert når det kommer til eikebruk og prising.

Borgeot Puligny-Montrachet 1.Cru Les Champs Gains 2013 koster det samme som villages-utgavene til andre produsenter. Borgeot Chassagne-Montrachet 1.Cru Morgeot 2013 er enda noen tiere rimeligere, men utfordres kvalitetsmessig av Borgeot Puligny-Montrachet Les Grands Champs 2013.

Denne er imidlertid ikke er en premier cru, men et kjent «lieu dit» med en svært gunstig beliggenhet, nemlig rett nedenfor Clavaillon, en av Pulignys aller best premier cru-er. Les Grands Champs har riktignok ikke det samme potensialet som naboen, men i konsentrerte årganger som 2013 kommer vinmarken riktig så godt ut av det. I hvert smaker Borgeots utgave aldeles nydelig med veldig god frukt, fint blomster- og mineralpreg og god sødme.

Pascal Borgeot.

 

Les Champs Gains 1er cru på sin side ligger høyest i skråningen ved om lag 350 m.o.h. Den kjennetegnes av svært skrint jordsmonn, og den resulterende vinen er da også svært steinpreget og konsentrert. En super vin for lagring.

Morgeot er en stor premier cru i utbredelse i Chassagne, noe som borger for variasjoner, selv om Pascal Borgeot insisterer på at i akkurat denne vinmarken er ikke beliggenhet veldig utslagsgivende.

Borgeots utgave passer uansett veldig godt inn i beskrivelsen blant andre Jasper Morris gir av hvitvinene fra denne opprinnelige rødvinsvinmarken, nemlig kraft, stoff, dybde og godt lagringspotensial.

Fra familiens opprinnelige vinmarker i Santenay kommer to viner som begge er representative for denne rødvinsappellasjonen

Utsikt fra vinkjelleren mot Puligny-åsen.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her