-Vi holder på å utvikle en app som skal koble folk som trenger mat til folk med overskuddsmat, det kan være fra den daglige restaursantdriften eller etter en catering, forteller Jan Vardøen. App-en skal hete Foodbud og firmaet NXT/A2N har påtatt seg å utvikle den til kostpris.
- Men noen utgifter blir det likevel, sier han. Resten av midlene skal skaffes gjennom innsamling blant Facebook-venner og restaurantbransjen.
Her kan du lese mer om Foodbud
Selve den praktiske løsningen er ikke helt i boks ennå. -Om den som har noe til overs skal levere eller om den som trenger må hente, er ikke avgjort. Kanskje skal vi la det være åpent for begge deler, mener Vardøen.
Han tror det er flere som har overskudd enn som trenger, ikke alle trenger daglige matleveranser, men at denne løsningen vil hjelpe til at ressursene utnyttes bedre, er han ikke i tvil om.
Her er det forbudt å kaste mat
I første omgang ser Vardøen for seg at Foodbud gjelder Oslo, men han er sikker på at det lar seg gjennomføre også i andre byer. Han vet ikke om noen andre som har en identisk løsning. -I San Fransisco har man Foodforward som sørger for å omfordele flere hundretusener tonn med mat årlig, det er litt av den samme tanken, men ikke helt det samme, påpeker han.
Det er de gode erfaringene fra fjorårets mataksjon under den store asylsøkertilstrømmingen til Politiets Utlendingsenhet på Tøyen, som er bakgrunnen for initiativet.
Les om hvordan denne aksjonen ble løst
-Det fikk utrolig knirkefritt, alle restauranter fikk en dag hver, forteller han. Etter at behovet ikke var så prekært lenger, ble aksjonen avsluttet, men fortsatt mottok Vardøen forespørsler fra bransjekolleger som hadde mat til overs. Dermed var frøet sådd for det som skal bli Foodbud.