Guide
Oppskrifter med nykål
Foto: (peredniankina)
- 1. Kål er noe av det sunneste som finnes
- 2. Du kan også drikke nykål
- 3. Har du prøvd å grille nykål?
- 4. Nykål stekt i ovnen er veldig godt
- 5. Prøv denne japanske klassikeren med nykål
- 6. Kålruletter på to måter og med nykål
- 7. Kylling og nykål er som skapt for hverandre
- 8. Laks er intet unntak
- 9. Nykål erstatter sågar asparges
Dampet nykål med hollandaise
Fremgangsmåte
- Skjær kålen i båter. Kast stilken. Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen. Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Så lager du sausen.
- Klassisk hollandaisesaus:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk. - Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.
- Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.
- Når du ser bunnen av kjelen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kaldt smør.
- Nå kan du helle det lunkne smøret i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.
- Bruk bare det gule smøret og ikke bunnfallet som er melkeproteiner og salt. Og det vil vi ikke ha oppi sausen!
- Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.
- Server umiddelbart sammen med dampet nykål, røykt laks, westfaler- eller parmaskinke etter smak.
- Hollandaisesaus med olivenolje:
Olivenoljen skal være romtemperert ved bruk. - Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.
- Tilsett 1 ss kjølig olivenolje og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.
- Når du ser bunnen av kjelen ved røring, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kald olivenolje. Nå kan du helle den tempererte oljen i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.
- Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.
Nødhjelp
Hvis sausen skulle skille seg, bruker det nesten alltid å hjelpe med 1-2 ss iskaldt vann som piskes kraftig inn i sausen. Oljehollandaise er mer stabil enn den andre. Det viktigste er å passe på at eggeplommene ikke blir for varme, det gir en kokt eggeplommesmak til sausen og det er ikke så godt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 214.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 179.90 kr Uten utvalg87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
83 POENG
- 1. Kål er noe av det sunneste som finnes
- 2. Du kan også drikke nykål
- 3. Har du prøvd å grille nykål?
- 4. Nykål stekt i ovnen er veldig godt
- 5. Prøv denne japanske klassikeren med nykål
- 6. Kålruletter på to måter og med nykål
- 7. Kylling og nykål er som skapt for hverandre
- 8. Laks er intet unntak
- 9. Nykål erstatter sågar asparges
Forsiden akkurat nå