Hvis man skal servere ekte kaviar på russisk måte, serverer man den slik den er, gjerne i en bolle på is og med sitronbåter, finskåret løk eller purre og brød med usaltet smør - ikke direkte på isen.
Ristet loff er et vesteuropeisk påfunn, men av den grunn skal man selvfølgelig ikke la være å bruke det hvis man foretrekker det.
Av kaviar finnes det flere sorter:
GRÅ kaviar er stør-kaviar og betraktes som den fineste. Den er varierende grovkornet, og jo lysere grå den er, desto finere er den.
SORT kaviar (Chornaja ikra) får man fra forskjellige fiskesorter av størfamilien.
RØD kaviar (Krassmaja ikra) kommer fra en russiske lakefisk.
Fiskerne ved det kaspiske hav skal angivelig foretrekke å sette kaviaren til livs på følgende måte: Fisken flås ved bordet, rognen (kaviaren) tas ut, befris for hinner og lignende, helles over i et glass, vispes med en liten visp til den skummer og skyfles så inn i munnen med en stor teskje.