Bokhvetenudler, også kjent som soba, har fått sin renessanse utenfor Japans grenser, på grunn av ramen.
Disse nudlene er ekstra sunne siden de er laget av hele kornet, eller egentlig nøtta.
Bokhvete er ikke så vanlig i norske kjøkken, trolig fordi den ikke er hvete, men derimot en nøtt, og egentlig regnet som ugress.
Den kan altså males til mel, men det er ikke er så godt egnet til baking, glutenfri som den er. Men bokhvete har mange bruksområder likevel. Franskmennene bruker det til sin salte pannekaker som tar farge av dette melet - de er alltid mørkere, og bokhvetemel kalles fortsatt svarthvete, etter det noe underlige latinske navnet for bokhvete, sarrasin commun ( sarasener - et gammelt navn på folk fra Midt-Østen).
Selv om Japan er kjent for sine sobanudler, stammer bokhveten fra Yunnan-provinsen i Kina.
Les mer om mattradisjonene i Yunnan som du kan smake på restauranten Banzha
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig