Mat
Visste du dette om kveite?

Visste du dette om kveite?

Kveite, hellebarn, gudefisk. Kjært barn har mange navn. Lær mer om en av våre aller beste matfisker og få tips og oppskrifter.
22 September 2014 - 07:00

Den er en av de største fiskene vi har her til lands og den er ettertraktet for sitt kritthvite kjøtt, fantastiske smak og konsistens.

Kveite til enhver anledning

Kveite (hippoglossus hippoglossus) er den største av alle flyndrefiskene og kan bli 3 m lang og veie inntil 300 kilo. Kveita har grå øyeside og hvit blindside. Som ung finnes den på relativt grunt vann langs kysten, mens store fisker vanligvis lever på 300-2.000 m dyp.

Gytingen foregår på 300-700 m dyp, i dype groper på havbanken langs kysten eller i fjordene. Kveite er svært følsom for beskatning på grunn av at den er stedbunden, vokser langsomt og har sen kjønnsmodning.

Fiske av villkveite er derfor forbudt i perioden 20. desember til 31. mars.

Den hellige fisken
Kveite har en helt spesiell posisjon i norsk kystkultur og historie. Derfor finner du fisken som helleristninger, og den spesielle formen er også gjengitt i funn gjort i gravfunn fra stein- og jernalderen.

Nå får du kveite året rundt

Ingen annen fisk har hatt så mange navn som kveita: Gudefisken, dronningen, hellefisk, skeivkjeft, jomfrua, abbeluna, styving - og - fra russenorskens tid - balduska. Kveita ble også kalt flaket, spjeldet, gamla, flatfesken, lokket, skjerfa, jomfrua og ho sjøll.
 
Den ble betraktet som en legemliggjøring av den kloke, vennlige og blonde guden Balder.

Tradisjonelt har kveite spilt rollen som festmat, det som ble servert ved spesielle anledninger som bryllup og til jul. Fra gammelt av het det seg at mannen i huset måtte sitte på nausttaket og skjemmes hvis han ikke fikk tak i kveite til jul.

Flere morsomme historier om kveite

At kveita ble betraktet som helligdagsmat kom trolig av at den ble sett på som en hellig fisk, den hvite. Hellefisk er derfor en omskrivning av "den hellige fisken".

Se alle våre gode oppskrifter med kveite

Ovnsbakt norsk kveite med sherrygrønnsaker og steinsopp

Ovnsbakt norsk kveite med sherrygrønnsaker og steinsopp

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene på forhånd i lettsaltet vann til de er nesten ferdig. Tørk tomatene i ovn på 100 grader i 30 minutter med salt, litt sukker og pepper.
  2. Øk ovnstemperaturen til 150 grader.
  3. Stek baconet i panne med oljen. Ta ut baconet og tørk det på papir.
  4. Krydre og stek kveita på begge sider i pannen til den blir gyllen. Legg over i en ildfast form.
  5. Rens steinsoppen, del den i biter og stek lett i pannen.
  6. Tilsett grønnsakene, soppen, timian og smør i formen med fisken. Bak dette i ovnen ved 150 grader i ca. 10 minutter.
  7. Tilsett vin, tomater, sherryeddik og kraft. Bak det ferdig i ca. 5 minutter til kveita har en kjernetemperatur ca. 45 grader.
  8. La fisken hvile ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
  9. Server med godt brød

Her finner du mange oppskrifter med kveite

De beste oppskriftene med steinsopp

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Sven Erik Renaa, bidrag til Årets Kokk 2006

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her