Mat
Morsomme historier om kveita

Morsomme historier om kveita

Den gangen bryllup ble feiret tre dager til ende i Kyst-Norges mange fiskevær, var det god skikk å servere kveite kvelden før brudeparet ga hverandre sitt ja.
10 September 2011 - 10:00

Kveite har alltid vært festmat, og på julebordet var den selvskreven. I gamle dager var det til og med en klar plikt for enhver fisker å skaffe kveite til julemiddag. Klarte han ikke det måtte han ifølge gamle, uskrevne regler sitte på nausttaket og skjemmes julekvelden.

Et dikt verdig

Petter Dass satte tydelig pris på fisken og i 1670 skrev han det vi vel må kalle en hyllest:

Du veedst jo vel det er den deyliste Fisk,
Med hvilken vor Herre begaver vor Disk,
Og Dugen for oss monne brede.
En Spise som vel er Berømmelse værd,
Kan bæres paa Fadet for Lægmann og Lærd,
Det skal dennem noksom behage.

Festemte oppskrifter med kveite

Presten, for ikke å snakke om prosten, var høyt aktet og som regel godt lønnet. Noe av lønnen ble betalt i naturalia og kveite er nevnt i flere ansettelseskontrakter. Rangen avgjorde hvor mye guds representanter i kystsamfunnet skulle ha av tørket kveite, eller rekling som det ble kalt, og rav, som er et annet navn på det sunne fiskefettet som sitter under skinnet langs finnene.

Rekling var eksklusiv turmat. Kveitestrimlene ble tørket på ettervinteren og var gode proteinkilder på lange utflukter både til lands og til vanns.

Guddommelige egenskaper

I førkristen tid var det vanlig å tillegge dyr guddommelige egenskaper. Balder var kjent som den lyse, milde og vise guden i norrøne gudeverden og fiskerbefolkningen trodde han fantes i kveita, og ga kjempefisken Balders egenskaper. Ja, kveita var rett og slett en klok fisk som kunne komme med mange gode råd. Fiskeren som fulgte rådene fra en godt voksen kveite kunne vente seg både hell og lykke.

Fortsatt finnes det fiskere i Nord-Norge som kaller kveita balda etter den norrøne guden og samene snakker om bálddis. Kveita måtte ikke kalles ved sitt rette navn, og det er derfor et utall forskjellige ord som betegner kjempen: jomfrua, dronninga, skeivkjefta, abbeluna, prinsessa, frua eller gudefisken. Hellefisk brukes fortsatt. Den flate fisken fikk ikke navnet takket være fasongen, men snarere fordi den en gang ble ansett som hellig, en heilagr fisk. Ordet hellebarn er av nyere dato.

Kveite til enhver anledning

Du Dronning i Vand

Det er selvfølgelig kveita Petter Dass hadde i tankene da han i Nordlands Trompet skrev om vannets dronning.

Du smuckeste Qveite, du Dronning i Vand
Hvor flad er din Boelig paa dybeste Sand.
Du farer spagfærdig paa Grunden omkring,
Og hviler, naar andre de kiører i Ring.
Det kand vore Fisker' vel agte.

Fakta om kveite

Gode råd for fiskelykke

Det var mange metoder for å bedre kveitelykken, den mest effektive og behagelige var hajll: “Lykkelig er den mann som har en kvinne der han kan hente godt hajll.” Eller sagt på en annen måte, lykkelig er den mann som kan dyrke elskoven natten før han legger ut på havet. Fikk han så ikke kveite kunne det gå på æren løs - både for mannfolk og kvinnfolk.

Heldigvis fantes det også løsninger for single fiskere med manglende sex appeal. Kveita har store bein det er lett å fjerne og i en gammel regle om kveitelykke fortelles det om betydningen av å tilintetgjøre disse beina, regla går som følger:

Den som meg bryt
Han skal meg tryt
Men han som meg brenne
Han skal meg kjenne

Den som kaster kveitebein på bålet sankthanskvelden kan vente seg fiskelykke resten av sommeren.

I Nordland tok gjerne fiskeren med seg et hvitt lommetørkle på kveitefiske. Av respekt for den følsomme fisken fisket tørket han seg godt rundt munnen med det rene lommetørklet før fisket tok til. Fulgte han skikken var sjansen for at fiskelykken skulle vare hele året større.

Flere oppskrifter med kveite

Fra barn til voksen

Kveite er den største av flyndrefiskene og den kan bli over tretti år gammel. De største fiskene kan veie over 300 kg måle godt og vel tre og en halv meter. Storkveitene ble gjerne kalt for legdskveiter og de ble ansett som ganske slu. De kunne gli fra krok til krok på sjøbunnen og spise agnet av fiskelinen uten å få kroken i kjeften.

Helleristninger viser at kveitefiske i steinalderen utgjorde en del av ritualene som markerte overgangen fra barn til voksen - en manndomsprøve på linje med bjørnejakt. Og helt enkelt kan det jo ikke ha vært å lande en hundre kilos kveite kun ved hjelp av en diger fiskekrok av bein og en liten skinnkano.

Pengefisken

Kveite er også kjent som pengefisken. Allerede for flere hundre år siden oppdaget hanseatene dens verdi som eksportvare. Fisken ble saltet i tønner og sendt via Bergen til innkjøpere i Nederland og Tyskland.

En fisker som var heldig og fikk en stor kveite i garnet kunne tjene nok penger til å betale ned gammel gjeld eller starte ny virksomhet.

Som de andre flyndrefiskene har også kveite skeiv munn. En gammel legende forteller hvordan det ble slik:

En gang da Jomfru Maria gikk langs stranden oppdaget hun en kveite i sjøen. Hun syntes fisken var meget vakker og det sa hun til den. Det likte kveita svært godt, så godt at den ble hovmodig og ga seg til å herme etter den fromme Jomfru Maria. Som straff fikk kveita fra den dag skeiv munn.

Kveite året rundt

Kilde: Norges sjømatråd

Foto: Norges sjømatråd, Per Eide, Tom Haga, Yvonne Holth, Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her