Cocktails
Vi vil ha kortreiste og sunne ingredienser også i drinkene
Foto: (www.pikoso.kz)

Vi vil ha kortreiste og sunne ingredienser også i drinkene

Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse utført blant verdens mest trendsettende bartendere.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 12:04

Tales of the Cocktail – verdens største festival for bartendere, har analysert de sterkeste trendene innen bartenderyrket.

1500 bartendere og øvrige bransjefolk er intervjuet og ut fra disse samtalene har analysebyrået Trepwise hentet ut følgende hovedtrender:

 

1 Ingredienser som forteller en historie

Det holder ikke at råvarene er økologisk og bærekraftig dyrket, framstillingen må også ha et tilfredsstillende element av sosial rettferdighet.

Småskalaproduserte ingredienser er ikke nok, også bruk av kortreiste råvarer i framstillingen av ingrediensene er av betydning.

Kokkers måte å jobbe med lokale råvarer vil fortsatt påvirke bartendere.

Hjemmelagete ingredienser som bittere og infusjoner.

Gård-til-bar-ingredienser.

Sunne ingredienser uten konserveringsstoffer og kunstige tilsetninger.

Ærlighet og gjennomsiktighet.

 

2 Drinker med lavere alkohol

Ved å bruke øl og vin i stedet for brennevin oppnås en lavere alkoholprosent i den endelige drinken.

Surøl og øl av typen gose gir nye smaksopplevelser i en drink.

Men en drink må ikke inneholde verken vin eller øl for å få et alkoholinnhold på nivå med øl.

Lavalkoholbrennevin, under 21 prosent, men likevel av høy kvalitet, er et alternativ.

Hetvin (i stedet for brennevin) i drinker er på rask vei oppover trendskalaen. Mange av disse hetvinstypene bidrar med kompleksitet siden de har en håndverksmessig og ofte tidkrevende fremstillingsmetode.

Drinker med lav alkohol er mer interessante å matche med mat enn de med klassisk styrke.

Taptails er et stort og voksende marked.

 

3 Tiki og romdrinker

Om du trodde denne trenden var død, må du altså tro om igjen. Det handler om behovet for å ha det gøy, tikidrinkene spiller på humor og det uformelle, samtidig som det finnes mange romtyper som sjelden er å se i barhyllene., som rhum agricole eller rustikk øyrom som den fra Jamaica, men også fatlagret rom i ultrapremium-segmentet samt hvit rom med ekstra karakter.

 

4 Mezcal og andre agavebrennevin

Mezcal vil rett og slett bli mer akseptert.

Barer som bare serverer mezcal og andre agavebrennevin popper opp som paddehatter. I Oslo finnes allerede to, Perla på Grunerløkka og Bruun-Larsen på Torshov.

Småskaladestillering med tradisjonelle metoder som med mezcal påvirker også tequilaindustrien.

Tradisjonsdrikker som singani (Bolivia) og cachaça (Brasil) vil følge i mezcal-sporet.

 

5 Service gis høyere prioritet

Med bedre service menes ikke mer formaliteter, heller tvert om. Det blir mindre snobberi, hyggeligere og mer intimt mellom bartendere og gjester. Mer humor forventes også. Og kortere ventetid. I dag kan alle lage fantastiske drinker, så da er fokuset mer på det menneskelige planet.

 

6 Forenkling, men med et høyt kvalitetsfokus

Miksologens tid er over. Drinker skal være enkle, vellagete og av gode, men færre ingredienser.

Minimalistiske, men smaksmessig komplekse cocktails.

Avstanden mellom håndverksbarer og vanlige barer blir mindre, siden kunnskapen og tilgangen på råvarer er lik.

Bartendere må lære seg å tappe øl og å konversere med gjester slik man gjør på lokale kneiper.

 

7 Ingredienser og teknikker

Nye uvante ingredienser vil dukke opp som olivenlikører, sopp, ville vekster, mose etc. Ungarsk ramsløk-brennevin finnes allerede i Norge.

Frukt erstattes av andre syrekilder som eddik, ulike oljer kommer også mer og mer.

Fatlagring av ingredienser og drinker.

Drinker laget på forhånd.

Romtempererte cocktails.

Mindre bruk av is, men avkjølte ingredienser og glass.

Større integrasjon av kokketeknikker.

Alt av japansk, både ingredienser som whisky, sake, shochu og teknikker.

Vodka kan få en renessanse.

Inspirasjon fra vitenskapelig praksis og tilnærming.

Cocktails i stedet for vinmenyer til maten.

Fokus på stadig større utbredelse av intoleranse overfor ulike råvarer, også vegetariske og veganske alternativer.

Fokus på bærekraft, redusert avfall, plastsugerør erstattes av pappsugerør.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her