Dagens rett
Ja det er faktisk mulig: Seibiff uten løk
Foto: (Lilechka75)

Ja det er faktisk mulig: Seibiff uten løk

Befri seien fra sin biff med løk-svøpe og la den blomstre opp på ekte italiensk. Noe som gjør den selskapsbordet verdig. Kanskje dette blir din nye favoritt også i hverdagen?
15 April 2025 - 00:00

Vår italienske "seibiff" er nemlig så lettlaget og så god at du neppe kommer til å nøye deg med denne ene gangen. Retten er dessuten svært vennlig mot lommeboka. Dermed kan du raskt bytte ut seibiff med løk, for den begynner du kanskje å bli litt lei? Sei er en smaksrik fiskesort som er blitt værende ved sin hverdagsstatus. Og det til tross for at den en gang sågar var en av ingrediensene som brakte den store matkunstner, Terje Ness, til seier i Bocuse d'Or i 1999.

Dens renommé fikk imidlertid ikke mer enn et midlertidig løft. I dag er prisene de samme lave som alltid, og bestanden er langt fra overbeskattet. Det er med andre ord rikelig med sei i havet, mer enn markedet er villig til å absorbere, dessverre og det til tross for at kvaliteten er veldig god. Nå er det dessuten rikelige mengder med filet av storsei i fiskedisken. Og det er akkurat den størrelsen som er perfekt for seibiff både på italiensk og med løk. 

Sjelden hvit

Sei er en robust fisk som du godt kan drikke rødvin til. Men siden rettens beskaffenhet roper på en hvitvin, må vi dvele litt ved noen slike først. Weinert Carrascal Chardonnay  matcher retten perfekt på flere måter, også prismessig.

Billige chardonnayviner er som regel ikke verd oppmerksomheten da de ofte er søtladne, ultrakommersielle og med ubalansert fatpreg. Så ikke denne som er meget vellaget, forfriskende, fruktig og med bare en lett touch av fat. Og utmerket til mange fisk- og skalldyrretter samt vegetar og sågar kylling. 

Hvis du er lei av chardonnay og har lyst til å prøve noe helt nytt og annerledes, er sørfranske Gérard Bertrand Héritage Picpoul de Pinet tingen. Druen picpoul blanc er sjelden, og finnes stort sett bare i Languedoc, og selv der i begrenset omfang. Picpoul de Pinet er betegnelsen på appellasjonen som er en av mange cru tilhørende Coteaux de Languedoc.

Årsaken til at det er mulig å lage såpass frisk hvitvin i denne varme delen av Frankrike, er god ventilasjon både fra det nærliggende Middelhavet og fra fjellene noen mil lenger inn i landet. Det har gitt en vin med mye frukt og krydder i så vel duft som smak. Rund og god med lett fruktsødme, men likevel med nok syre til å fungere godt sammen med maten.

Et godt alternativ til en italiensk pinot grigio som også er en god match til denne retten, men da er det best å unngå de rimeligste, men Livon Collio Pinot Grigio  er alltid et trygt valg.

Enda mer korrekt er en hvitvin fra Marche som er Italias fisk- og skalldyrsfylke nummer en. Her heter druen verdicchio og den avstedkommer riktig mye god vin. Som Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, en sågar elegant hvitvin som er robust nok til å møte den smaksrike seien. 

Italia selvskreven

Vi må ikke glemme de røde alternativene. Sei og torsk trives sammen med en saftig ungdommelig vellaget beaujolais. Og selv om vi har iført seien en italiensk drakt, prøver er Pasquier Desvignes Beaujolais-Villages akkurat så saftig og tørr som vi ønsker rødvinen å være i denne sammenhengen. God friskhet gjør den til et veldig godt alternativ til de hvite. Men beaujolais skal jo serveres lett avkjølt og denne bør ligge på 13-14 grader for å komme til sin rett. 

Hvis du foretrekker en "varmere" stil, er det naturlig å gå til Italia.  Men vi må fortsatt holde oss til den friske stilen som også inkluderer bløte tanniner. Antinori Santa Cristina er perfekt i så måte. Vinen som er signert Antinori, Italias mest berømte vinfamilie med hovedbase i Toscana, er deres enkleste og målet er å lage en hverdagschianti som skal drikkes mens den er ung, saftig og livlig. Her får du det ungdommelige preget av sangiovese som betyr kirsebær og atter kirsebær med en touch av merlot som byr på et mer jordlig preg og som matcher rettens robuste karakter.

Seibiff på italiensk

Seibiff på italiensk

Fremgangsmåte

  1. Skjær fileten i fire stykker. Legg fisken i en bolle.
  2. Fordel halvparten av salviebladene over.
  3. Bland marinaden og hell over. La fisken stå i kjøleskapet et par timer.
  4. Ta fisken opp av marinaden og tørk den med papir.
  5. Legg et salvieblad oppå hvert fiskestykke og rull en skive parmaskinke rundt. Legg dem side og side en ildfast form.
  6. Dryss griljermel eller brødsmuler over. Hell marinaden over fisken.
  7. Stek i ovnen ved 170 grader i 12 minutter. Dryss over grovhakket bladpersille.
  8. Bønner/brokkoli(no):
  9. Forvell bønnene eller brokkolinoen eller brokkolien (som er delt i små buketter, uten den grove stilken) i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Skyll i kaldt vann.
  10. Finhakk ansjosfileter, hvitløk og persille og bland godt. Fres den i olivenolje i pannen et par minutter.
  11. Ha bønnene eller brokkolien oppi og bland godt og la trekke et par minutter slik at alt blir gjennomvarmt.
  12. Smak til med salt og pepper samt sitronsaft.
  13. Server fisken med det grønne, sitron, godt brød og eventuelt kokte poteter eller pasta til.

Her finner du mange deilige retter med sei

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her