Vår italienske "seibiff" er nemlig så lettlaget og så god at du neppe kommer til å nøye deg med denne ene gangen. Retten er dessuten svært vennlig mot lommeboka. Dermed kan du raskt bytte ut seibiff med løk, for den begynner du kanskje å bli litt lei? Sei er en smaksrik fiskesort som er blitt værende ved sin hverdagsstatus. Og det til tross for at den var en av ingrediensene som brakte den store matkunstner, Terje Ness, seier i kokke-OL i 1999.
Dens renommé fikk imidlertid ikke mer enn et midlertidig løft. I dag er prisene de samme lave som alltid, og bestanden er langt fra overbeskattet. Det er med andre ord rikelig med sei i havet, mer enn markedet er villig til å absorbere, dessverre og det til tross for at kvaliteten er veldig god. Nå er det dessuten rikelige mengder med filet av storsei i fiskedisken. Og det er akkurat den størrelsen som er perfekt for seibiff både på italiensk og med løk.
Hvis du er lei av chardonnay og har lyst til å prøve noe helt nytt og annerledes, er sørfranske Hugues de Beauvignac Picpoul de Pinet 2001 (15520) tingen. Druen picpoul blanc er sjelden, og finnes stort sett bare i Languedoc, og selv der i begrenset omfang. Best i klassen er kooperativet Cave Les Costières de Pomerols som samler i alt 230 hektar med picpoul. Picpoul de Pinet er betegnelsen på appellasjonen som er en av mange cru tilhørende Coteaux de Languedoc. Årsaken til at det er mulig å lage såpass frisk hvitvin i denne varme delen av Frankrike er god ventilasjon både fra det nærliggende Middelhavet og fra fjellene noen mil lenger inn i landet. 2001 ga en sjenerøs vin med mye frukt og krydder i så vel duft som smak. Rund og god med mye fruktsødme men likevel med nok syre til å fungere godt sammen med maten.
Et godt alternativ til en italiensk pinot grigio som også er en god match til denne retten, men da snakker vi om en noe høyere prisklasse selv om den relativt enkle men likevel gode Mezzacorona Pinot Grigio 2014 (12076) kan passere. Enda mer korrekt er en hvitvin fra Marche som er Italias fisk- og skalldyrsfylke nummer en. Her heter druen verdicchio og den avstedkommer riktig mye god vin. Som Le Moie 2001 (45777) , en svært elegant hvitvin som er robust nok til å møte den smaksrike seien.
Hvis du foretrekker en "varmere" stil, er det naturlig å gå til Italia. Men vi må fortsatt holde oss til den friske stilen som også inkluderer bløte tanniner. Antinori Santa Cristina 2005 (7578) er perfekt i så måte. Vinen som er signert Antinori, Italias mest berømte vinfamilie med hovedbase i Toscana, er deres enkleste og målet er å lage en hverdagschianti som skal drikkes mens den er ung, saftig og livlig. Her får du det ungdommelige preget av sangiovese som betyr kirsebær og atter kirsebær med en touch av merlot som byr på et mer jordlig preg.
Seibiff på italiensk
Fremgangsmåte
Skjær fileten i fire stykker. Legg fisken i en bolle. Fordel halvparten av salviebladene over. Bland marinaden og hell over. La fisken stå i kjøleskapet et par timer.
Ta fisken opp av marinaden og tørk den med papir. Legg et salvieblad oppå hvert fiskestykke og rull en skive parmaskinke rundt. Legg dem side og side en ildfast form. Dryss strøkavring eller brødsmuler over. Hell marinaden over fisken.
Stek i ovnen ved 170 grader i 12 minutter. Dryss over grovhakket bladpersille.
Finhakk ansjosfileter, hvitløk og persille og bland godt. Fres den i olivenolje i pannen et par minutter.
Ha bønnene eller broccolien oppi og bland godt og la trekke et par minutter slik at alt blir gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper samt sitronsaft.
Server fisken med grønne bønner, sitron, godt brød og eventuelt kokte poteter til.
Her finner du mange deilige retter med sei
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 104.20 kr Bestillingsutvalg84 POENG
-
83 POENG
-
78 POENG
-
75 POENG
-
-
-