Mat
Varier med ost
Foto: (beats3)

Varier med ost

Ost er mye mer enn noen skiver raskt fordelt på brødskiva eller pizzaen. Variasjon er stikkordet når vi nå oppfordrer deg til å ta frem raclettepannen du kanskje har innerst i kjøkkenskapet. Kjøp inn ost og smelt i vei. Forslag til drikke får du også.
Redaksjonen
22 Oktober 2003 - 11:45

Den klassiske sveitsiske raclette består av smeltet ost servert varm med nykokte poteter og sylteagurker. Men her som i all annen matlaging gjelder at alt som smaker godt er tillatt. Et raclettejern er praktisk å ha og det er enkelt å bruke. Sett pannen midt på bordet med de forskjellige råvarene rundt, slik at alle kan komponere sin egen spesielle rett.

Norske godbiter

 

Flere av de norske ostene egner seg til raclette, for eksempel Port Salut, vellagret Sveitser, Norvegia eller Nøkkel, også Jarlsberg og Ridder egner seg godt. Ha gjerne litt forskjellige oster, det gjør alt mer spennende. Osten må skjæres i tykke skiver, eller du kan bruke ferdig revet ost. Beregn ca. 200 g ost per person. Både sjømat og kjøtt, ferskt eller speket, er godt tilbebør. Poteter, grønnsaker, sylteløk, tomater og brød er det mange som foretrekker som tilbehør.

Vi gir deg her forslag til forskjellige racletteretter; tre salte og to søte som passer som dessert. Server alle eller finn din egen favoritt.

Raclette

Raclette

Fremgangsmåte

Kok potetene og del dem i skiver. Ha over smør. Bland godt og hold varm.

Del osten i 5 mm tykke skiver.

La vinaigrette ved å piske ingrediensene godt sammen. Ha i en bolle eller mugge. Eller vend den inn i salatbladene og server fra en større bolle.

Fordel de andre ingrediensene i skåler eller boller. Raclette er delemat, så alle setter sammen sin egen rett.

Du trenger et raclettejern som settes midt på bordet omtrent som en fondugryte.

Start med å gni inn jernene med hvitløksfeddene. Du kan enten legge ingrediensene på tallerkenen og bruke jernet til å smelte osten, eller du kan legge ost, potet- og epleskiver lagvis i jernet slik at alt smelter sammen. Så helles det over på tallerkenen og spises sammen med spekematen og de andre ingrediensene

Server raclette med sprøstekte bagetter. 

Tips: Valnøttene blir ekstra gode om de ristes med litt honning i en varm pannen noen minutter. 

Her er oppskriften på fullt raclettemåltid

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Spinat - og lakseraclette

Fremgangsmåte

Tin spinaten, klem ut noe av fuktigheten og smak spinaten til med salt, pepper og muskat. Rens og skjær soppen i skiver og bland den med spinaten. Smelt litt smør i raclettepannen og varm spinat og sopp. Legg på røkelaks med ost på toppen og gratiner retten til osten er smeltet. Spis retten med godt brød til.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aspargesraclette

Aspargesraclette

Fremgangsmåte

Bryt av den nederste delen på aspargesstilkene. Kok aspargesen mør i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, cirka fem minutter. Ta den opp og la den renne av. Del aspargesstilkene så de passer i lengden til de små pannene. Fordel asparges i pannene, legg en skinkeskive på toppen. Skjær osten i små terninger eller riv den grovt. Halvvisp fløten og bland inn osten. Fordel blandingen over asparges og skinke og gratiner det til ostemassen begynner å bli brun. Spis eventuelt kokte poteter til.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Osteomelett

Osteomelett

Fremgangsmåte

Klipp bacon i små terninger og sprøstek dem. Knekk eggene og visp dem sammen med vann eller fløte og smak til med salt og pepper.

Fordel blandingen i pannene og la omeletten stivne under mens den står oppå raclettepannene.

Grovriv osten eller bruk ferdig revet ost og dryss den over omelettene. Gratiner dem til osten er brunflekket.

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter

Andre oppskrifter med egg finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kirsebærraclette

Fremgangsmåte

Fordel kirsebær og mandelflak i raclettepannene, drypp eventuelt kirsebærlikør over. Legg en osteskive på toppen og gratiner til osten er smeltet.
Spis små tørre kjeks til.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Epleraclette

Epleraclette

Fremgangsmåte

Skrell, kjern ut og skjær eplene i tynne skiver. Smelt smøret i 2 raclettepanner og fordel epleskivene over og stek lett på begge sider. Bland karri, sherry og sirup og fordel over epleskivene. Dekk deretter med ost og gratiner til den smelter. Server kjeks til - salt eller søte.

Her er oppskriften på fullt raclettemåltid

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Varme ostesmørbrød

Varme ostesmørbrød

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 5 minutter

Sprøstek baconet og la det renne av på fettsugende papir. Legg det til side. Rist eventuelt brødskivene. Skjær tomatene i tykke skiver og fordel dem på brødskivene. Dryss strimlet basilikum over og legg en osteskive på toppen. Gratiner brødene i ovnen til osten begynner å smelte. Legg en baconskive eller skive salami på hvert smørbrød, pynt med basilikum, og server brødene varme.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sveitsisk ostepai

Sveitsisk ostepai

Fremgangsmåte

  1. Form: 24 cm i diameter, med løs kant og bunn. I stekeovnen: 200 ° C, ca. 30 minutter
  2. Bland sammen mel, smør, ost og kajenne til deigen, og tilsett litt vann hvis den virker tørr. La den hvile i kjøleskapet minst 30 minutter.
  3. Kjevle den ut og kle en form med deig. Prikk bunnen godt.
  4. Dryss revet ost over bunnen.
  5. Skill eggene og rør eggeplommene sammen med fløte. Visp hvitene stive og vend dem inn.
  6. Smak til med salt og hvit pepper og hell massen over osten.
  7. Stek kaken nederst i ovnen til den er stivnet og gyllen på toppen.
Server den varm med salat til.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Hellas
    Hellas
    Volum: 0.75 l Pris: 142.00 kr Bestillingsutvalg
    88 POENG

Ostesnacks

Fremgangsmåte

Lag litt forskjellige ostesnacks til en drink. Basis er tykke skiver ost med forskjellig "pålegg". Velg etter smak og tilgang. Tykke skiver ost, skåret i kvadrater, stjerner, hjerteform m.m.

Stikk "pålegget" på tannstikker som settes ned i osten.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her