Ung bordeaux midt i juli, er det mulig, tenker du kanskje? Og ja, det er det absolutt for strålende Clos du Jaugeuyron Margaux 2012 er så elegant som en bordeaux kan bli. Den har nydelig frukt, god friskhet og flotte finkalibrerte tanniner. At den er så innsmigrende allerede, betyr ikke at den mangler lagringsevne. Tvert om. Den holder sikkert i 10 år i en god kjeller.
Også mer budsjettvennlige utgaver
2012 er nemlig en såkalt «klassisk» årgang som vil videreutvikle sin elegante karakter over tid.
Les mer om 2012-årgangen i Bordeaux her
Men antall flasker i Norge er mikroskopisk. Det finnes imidlertid en god løsning hos samme produsent, og til en lavere og mer feriebudsjettvennlig pris. Clos du Jaugueyron Petit Jaug Margaux 2012 har god fylde og frukt, tydelig jordsmonnspreg, god cabernetkarakter (selv om merlot er dominerende drue) og en lett sødme som gjør den ekstra drikkevennlig. Med 12,5 prosent alkohol passer den dessuten veldig godt til sesongen vi er inne i.
Gunstige priser
Det gjør også Clos du Jaugueyron Haut-Médoc 2013 som gir enda mer vin for pengene – spesielt overfor sommerlige menyer - med sin ungdommelige, saftige og sødmefylte stil.
Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen, er at den siste får sine druer utenfor Margaux-grensene, derfor er også prisen lavere. Nærmere bestemt fra Macau, i sørøstlig retning, og tilhørende Haut-Médoc, men likevel med det for Margaux så typiske dype grusjordsmonnet.
Uten slott
Fra samme eiendom kommer også Clos du Jaugueyron Margaux Nout 2012 som gir veldig god margauxfeeling for pengene til tross for at den har overvekt av merlot. Med sin lekre karakter av mørkere bær og jordsmonn, gode fylde og elegante avslutning overbeviste den i alle fall meg.
Om denne produsenten er helt ukjent for deg, er du ikke alene. For Michel Theron og Stéphanie Destruhaut har bare holdt på siden 1993. Da kjøpte de en bitteliten (0,4 hektar), men veldig gammel parsell i Margaux som grenser til Ch. Palmer. Fra den dagen var det “slottsløse” paret en sjelden fugl i dette ytterst tradisjonsrike miljøet i slottstette Médoc.
Nå også biodynamisk
Det er ikke godt å si om det er med hensikt, men på nettsidene deres vises det et bilde av en stable med planker i et skogholt.
Uansett om de har slott eller ei, er det vinene som er interessante. I 1999 kjøpte de parseller Arsac og Macau og ble utover 2000-tallet lagt merke til av toneangivende vinekspertise som La Revue du Vin de France, Guide Hachette, Decanter og Robert Parker.
Siden 2012 er vinene deres sertifisert økologisk og siden 2015-årgangen også biodynamisk. Det betyr at vinene er spontangjæret og med svært lave svovelnivåer. Andelen nye barriques varierer fra 75 prosent for toppvinen til 25 prosent for de andre.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev