Godbiter i pollisten
Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Vi snakker om en virkelig lekkerbisken av en bordeaux som etter et par timer i karaffel skinner som sola du kanskje fortsatt venter på.
Aase E. Jacobsen
14 Juli 2016 - 18:00

Ung bordeaux midt i juli, er det mulig, tenker du kanskje? Og ja, det er det absolutt for strålende Clos du Jaugeuyron Margaux 2012 er så elegant som en bordeaux kan bli. Den har nydelig frukt, god friskhet og flotte finkalibrerte tanniner. At den er så innsmigrende allerede, betyr ikke at den mangler lagringsevne. Tvert om. Den holder sikkert i 10 år i en god kjeller.

Også mer budsjettvennlige utgaver

2012 er nemlig en såkalt «klassisk» årgang som vil videreutvikle sin elegante karakter over tid.

Les mer om 2012-årgangen i Bordeaux her

Men antall flasker i Norge er mikroskopisk. Det finnes imidlertid en god løsning hos samme produsent, og til en lavere og mer feriebudsjettvennlig pris. Clos du Jaugueyron Petit Jaug Margaux 2012 har god fylde og frukt, tydelig jordsmonnspreg, god cabernetkarakter (selv om merlot er dominerende drue) og en lett sødme som gjør den ekstra drikkevennlig. Med 12,5 prosent alkohol passer den dessuten veldig godt til sesongen vi er inne i.

Gunstige priser

Det gjør også Clos du Jaugueyron Haut-Médoc 2013 som gir enda mer vin for pengene – spesielt overfor sommerlige menyer - med sin ungdommelige, saftige og sødmefylte stil.

Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen, er at den siste får sine druer utenfor Margaux-grensene, derfor er også prisen lavere. Nærmere bestemt fra Macau, i sørøstlig retning, og tilhørende Haut-Médoc, men likevel med det for Margaux så typiske dype grusjordsmonnet.

Det er dette jordsmonnet som gjør Margaux og andre Médoc-appellasjoner så spesielle.

 

Uten slott

Fra samme eiendom kommer også Clos du Jaugueyron Margaux Nout 2012 som gir veldig god margauxfeeling for pengene til tross for at den har overvekt av merlot. Med sin lekre karakter av mørkere bær og jordsmonn, gode fylde og elegante avslutning overbeviste den i alle fall meg.

Michel Theron og Stéphanie Destruhaut.

Om denne produsenten er helt ukjent for deg, er du ikke alene. For Michel Theron og Stéphanie Destruhaut har bare holdt på siden 1993. Da kjøpte de en bitteliten (0,4 hektar), men veldig gammel parsell i Margaux som grenser til Ch. Palmer. Fra den dagen var det “slottsløse” paret en sjelden fugl i dette ytterst tradisjonsrike miljøet i slottstette Médoc.

Nå også biodynamisk

Det er ikke godt å si om det er med hensikt, men på nettsidene deres vises det et bilde av en stable med planker i et skogholt.

Jaugueyrons vinkjeller er litt mer enn en stabel med planker.

Uansett om de har slott eller ei, er det vinene som er interessante. I 1999 kjøpte de parseller Arsac og Macau og ble utover 2000-tallet lagt merke til av toneangivende vinekspertise som La Revue du Vin de France, Guide Hachette, Decanter og Robert Parker.

Siden 2012 er vinene deres sertifisert økologisk og siden 2015-årgangen også biodynamisk. Det betyr at vinene er spontangjæret og med svært lave svovelnivåer. Andelen nye barriques varierer fra 75 prosent for toppvinen til 25 prosent for de andre.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her