Unionsoppløsningsmeny

I dag er det 100 år siden unionen med svenskene ble oppløst. Dette feirer vi med en tre-retters meny der du får forslag til flere for- og hovedretter.
Redaksjonen
07 Juni 2005 - 01:00

Selvsagt er det lansert en vin i forbindelse med unionsoppløsningen: Unionsoppløsningen 100 År Ch. Vessières 2003 (47709) er dessuten en svært god vin, og passer godt til flere av rettene vi anbefaler i anledning dagen.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Forrett fisk:

Råmarinerte kamskjell med urtesalat

Råmarinerte kamskjell med urtesalat

Fremgangsmåte

Kamskjellene åpnes og renses. Bare den hvite muskelen benyttes. Rogn/melke kan tas vare på og brukes i andre retter. Legges i kaldt vann i 15 minutter, tørkes på kjøkkenpapir. Settes kjølig til den skal brukes.

Marinade
Chilien has i en skål sammen med sjalottløk og hvitløk. Det grønne limeskallet raspes av, over i samme skål som sjalottløk, hvitløk og chili. Press lime og ha limejuice, olivenolje og nøtteolje sammen med løk- og chiliblandingen. Smakes til med salt, pepper og frisk koriander.

Urtesalat
Et utvalg av salat og friske urter renses, skylles godt og legges på kjøkkenpapir som trekker vann. Kamskjellmusklene skjæres i tynne skiver og fordeles på hver tallerken. Drypp litt marinade over kamskjellene og bruk resten over salaten. Anrett salaten på hver tallerken. Kvern litt sort pepper over kamskjellene rett før servering.

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kald aspargessalat med spekeskinke

Kald aspargessalat med spekeskinke

Fremgangsmåte

  1. Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
  2. Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
  3. Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.
  4. Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.
  5. Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Flere deilig retter med asparges

Gode retter med spekemat finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Breiflabb piccata med stekesjy

Breiflabb piccata med stekesjy

Fremgangsmåte

  1. Del fisken opp i biter a 75 gram. 
  2. Filetbitene vendes i melet.
  3. Lag en blanding av egg, reven parmesan, salt, pepper og hakket persille.
  4. Dypp fisken i blandingen og stek den på medium varme i klaret smør.
  5. Stekesjy:
  6. Smelt smøret forsiktig og hell av det klarede smøret, brun det i en kjele og tilsett de andre ingrediensene i den rekkefølge som de står oppført.
  7. Salaten:
  8. Varm oljen i pannen. Stek hjertesalatbåtene raskt i oljen. Smak til med salt og pepper, og dryss over persille.
  9. Anrett fisken på salaten og server sjysausen ved siden av, gjerne med pasta eller saltbakte poteter.
  10. Se våre andre oppskrifter på breiflabb
  11. Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig
  12. Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
  13. Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tournedos av storfe indrefilet med friske grønnsaker, potet Anna, og rødvinssaus

Tournedos av storfe indrefilet med friske grønnsaker, potet Anna, og rødvinssaus

Fremgangsmåte

Indrefileten skjæres i fine biffer på ca 180-200 gram. Rundt hver biff legger du en (eller to) skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med litt olje, først i ca 2 minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.

Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.

Poteter:
Smelt smøret i en kjele. Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem så i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.

Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl sukkerlaken.
  2. Ha sjokolade, pinjekjerner, mynte, sukkerlake og sitronsaft i en blender (eller bruk stavmikser og bolle) og kjør til grov pestokonsistens.
  3. Skyll og rens jordbærene og kutt dem i tynne skiver. Fordel skivene utover et serveringsfat eller fire tallerkener.
  4. Legg litt pesto oppå hver skive og kvern til slutt svart pepper over.

Tips:
Du kan også droppe pestoen og bare rive over den hvite sjokoladen som på bildet.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Mattias Elfmark

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her