Ukens vin
Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Topp rødvin til grillmaten på et pol nær deg

Denne supre rødvinen er som skapt for grillfesten og på plass i 69 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2018 - 13:45

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2017 har akkurat det du trenger fra en vin for å møte de mange smakene fra grillmaten, stekeskorpens brente smak, krydderets skarphet, sødmen og syren i tilbehøret og ikke minst fettet i kjøttet – eller i sausen. Hvis du griller grønnsaker, gjør den jobben like godt siden tanninene ikke er aggressive og støttes opp av god bærsødme. En deilig vin rett og slett – og til en veldig gunstig pris om du har mange glass å fylle.

Og er den ikke på ditt nærmeste pol, kan den bestilles, for den har akkurat skiftet årgang til 2017 (selv om det på polet fortsatt står 2015 – derfor er det årgangen hos oss også – vi får skylde på julisløvhet).

Druene til denne vinen kommer fra utvalgte parseller med 60 år gamle carignanvinplanter i nærheten av Maury (og Rivesaltes) som er mer kjent for sine søte røde og svært holdbare viner. Men disse lages av grenachedruer siden denne druen har en bedre oksidativ evne. Carignan på sin side er svært mørk takket svært høyt innhold av polyfenoler, og oksiderer derfor ikke så lett.   

Vinmarker ved Maury med den berømte Queribus-festningen i bakgrunnen. den ligger ved 728 m.o.h. og har en dramatisk historie. Foto: ODrachenko

Carignanvinstokkene vokser i forskjellige typer jordsmonn, skiferholdig kalk- og leirjord og jernholdig jord over kalkstein. Utbyttet for disse plantene er ifølge produsenten kun 20 hl/ha. Det forklarer vinens gode konsentrasjon, som står i stor kontrast til den lave prisen. Her er det bare å takke og bukke for gavepakken.

Bak denne vinen står Jean-Marc Lafage som etter noen år i utlendighet, i 1996 returnerte til sin barndoms dal, nærmere bestemt Vallée de l'Agly, nordvest for Perpignan.

Det er ikke bare Jean-Marc Lafage som lager god vin fra Agly

Denne delen av Roussillon har i denne perioden hatt en sterk tiltrekning på vinbønder som ønsker å demonstrere områdets potensial, men som gjennom etterkrigstiden druknet i jakten på volum.

Tom Lubbe er aller mest kjent for sin innsats for områdets nyvunne renommeløft

Sannsynligheten for at vinene herfra vil øke i pris i årene framover, er stor gitt den høye kvaliteten de nytenkende vinbøndene byr på. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her