Ukens vin
Topp chianti til en liten penge

Topp chianti til en liten penge

Denne økologiske chiantiprodusenten serverer utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 10:03

Le Cinciole Cinciorosso 2012 er en veldig kul vin med god karakter, flott friskhet og god fasthet, men likevel åpen og innsmigrende slik mange viner som er framstilt med druenes egne gjærsopper i sementtanker blir. Og implisitt med lite svoveltilsetting. Nå skal det sies at det også er brukt stål for deler av vinen ifølge produsentens opplysninger. Men ikke mer enn at «naturvinkarakteren» skinner gjennom.

Uansett en imponerende god vin for prisen. Den er lillebror til Le Cinciole Chianti Classico 2012 som også er en perle i den samme årgangen. Her snakker vi om en premieutgave av sangiovese med kjøttfylt kirsebærpreg og god dybde, fin friskhet og god fasthet.

Moderat alkohol

Den har gjennomgått en lengre modning i brukte fat som en forberedelse på et lengre liv i kjelleren. Denne tåler fint 10 år og skal du drikke den i dag, bør den få et par timer i karaffel, eller litt romsligere glass enn du vanligvis bruker til en chianti.

Bak disse vinene står en familiedrevet vinprodusent, ganske så typisk for området, bortsett fra at de jobber økologisk, som ennå ikke er helt dagligdags i Toscana.

Luca og Valeria Orsini jobber økologisk men må ty til traktor innimellom - den er ikke bare for koseturer.

For landet som helhet nærmer andelen økologisk seg imidlertid 10 prosent, og det er altså mye bedre enn i norsk landbruk hvor økologi fortsatt bare praktiseres i fem prosent av det dyrkete arealet. 

Denne chiantiprodusenten går enda lengre i naturlig retning

Beliggenheten er i idylliske Panzano, ganske høyt opp, ved 450 m.o.h., hvilket sikrer god friskhet. 2012 er et spesielt år i Toscana siden det lå an til en veldig varm og tørr sommer, men etterlengte regn mot slutten av august gjorde at en reprise på supervarme 2011 ble unngått. Derfor er også alkoholnivået mer moderat enn vi har sett fra denne kanten i de siste årgangene.

Vingården ligger i den idylliske delen av Chianti Classico som heter Panzano.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her