Ukens vin
Topp chianti til en liten penge

Topp chianti til en liten penge

Denne økologiske chiantiprodusenten serverer utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 09:03

Le Cinciole Cinciorosso 2012 er en veldig kul vin med god karakter, flott friskhet og god fasthet, men likevel åpen og innsmigrende slik mange viner som er framstilt med druenes egne gjærsopper i sementtanker blir. Og implisitt med lite svoveltilsetting. Nå skal det sies at det også er brukt stål for deler av vinen ifølge produsentens opplysninger. Men ikke mer enn at «naturvinkarakteren» skinner gjennom.

Uansett en imponerende god vin for prisen. Den er lillebror til Le Cinciole Chianti Classico 2012 som også er en perle i den samme årgangen. Her snakker vi om en premieutgave av sangiovese med kjøttfylt kirsebærpreg og god dybde, fin friskhet og god fasthet.

Moderat alkohol

Den har gjennomgått en lengre modning i brukte fat som en forberedelse på et lengre liv i kjelleren. Denne tåler fint 10 år og skal du drikke den i dag, bør den få et par timer i karaffel, eller litt romsligere glass enn du vanligvis bruker til en chianti.

Bak disse vinene står en familiedrevet vinprodusent, ganske så typisk for området, bortsett fra at de jobber økologisk, som ennå ikke er helt dagligdags i Toscana.

Luca og Valeria Orsini jobber økologisk men må ty til traktor innimellom - den er ikke bare for koseturer.

For landet som helhet nærmer andelen økologisk seg imidlertid 10 prosent, og det er altså mye bedre enn i norsk landbruk hvor økologi fortsatt bare praktiseres i fem prosent av det dyrkete arealet. 

Denne chiantiprodusenten går enda lengre i naturlig retning

Beliggenheten er i idylliske Panzano, ganske høyt opp, ved 450 m.o.h., hvilket sikrer god friskhet. 2012 er et spesielt år i Toscana siden det lå an til en veldig varm og tørr sommer, men etterlengte regn mot slutten av august gjorde at en reprise på supervarme 2011 ble unngått. Derfor er også alkoholnivået mer moderat enn vi har sett fra denne kanten i de siste årgangene.

Vingården ligger i den idylliske delen av Chianti Classico som heter Panzano.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her