Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2014 er nemlig svært så innbydende og parfymert slik tradisjonelt framstilt chianti classico kan være. Her er det bare druenes egne gjærsopper, god tid og store velbrukte fat som har gjort jobben. Disse forholdene gjør den som skapt for matbordet, til alt fra svin, lam, soppretter, pasta, spekepølser, grove pølser og sågar grønnsaksretter.
Syrefrisk stil
At vinen heller ikke er filtrert, bidrar til maks smak. Og at den allerede er å finne i hyllene til 162 polutsalg er ekstra bonus.
For to tiere mer får du en enda kulere utgave, Rosso di Monteraponi som er klassifisert som vino rosso. Årsaken er at den inneholder noen få prosent hvite druer (malvasia og trebbiano), noe som var praksis for Chianti og Chianti Classico fram til 2006 da det ble lagt ned forbud. Vi snakker derfor om en tradisjonell chiantivinstil, som i 2014-utgave (vino rosso kan ikke ha årgang på etiketten) smaker supergodt og en tanke mer stofflig enn den andre.
2014 er en årgang som kler chianti siden syren er frisk og alkoholen er moderat. Det sørget en relativt kjølig og våt sommer for, men som ble kompensert av en varm og solrik sensommer og høst. Samtidig er Monteraponis høye beliggenhet opp mot 570 m.o.h. i Chianti Classicos kuperte landskap og det kalkholdige jordsmonnet gunstig for syreutviklingen.
Ekte årgangsviner
Monteraponi er økologisk sertifisert, og vinene gjæres med druenes egne gjærsopper. Monteraponi følger også månens faser for de ulike oppgavene i vinkjelleren. Eksempelvis utføres aldri klaring og filtrering i perioden når månen er i ne. Derimot er nymåne perfekt for den type gjøremål.
Derfor følger vinprodusenter månens faser
Mens begge disse vinene er laget i sin helhet i sementtanker, er Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2012 modnet i store velbrukte eikefat. Både den og Monteraponi Baron´Ugo Chianti Classico Riserva 2010 er laget av druer fra de eldste parsellene. Forskjellen er at den siste kommer fra de aller høyest liggende parsellene.
Kombinasjonen av dette og 2010-årgangens ekstra lange modningstid gir en vin av sublim karakter og ikke minst veldig god lagringskapasitet. Når det er sagt, har den allerede utviklet interessante lagringsaromaer, men en vin laget i denne veldig tradisjonelle stilen med tre års modning i store velbrukte fat, har allerede vent seg til oksygen og er dermed mer åpen. Den vil derfor utvikle seg saktere i flaske enn den har gjort.
Les mer om denne produsentens viner og historie her
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev