Ukens vin
Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

De byr nemlig på mye smak, super valuta for pengene og så er de laget av økologisk og biodynamisk dyrkete druer.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2019 - 14:45
 
  Foto: FELIPE MARTINEZ

Pablo Claro Tempranillo 2017 koster bare 129,90, men skiller seg ut i dette rimelige prissjiktet ved å ha en fyldig og god fruktkarakter. Med 14 prosent alkohol og god tørrhet, trenger den robust mat som kjøtt (eller grønnsaker) fra grillen eller ovnen. Utstyrt med skrukork som den er, er den dessuten super å ha med på hytta siden du ikke trenger å bekymre deg for eventuelle urenheter fra korken.

Fra samme produsent, Dominio de Punctum, men av litt mer påkostet druemateriale, kommer Pablo Claro Cabernet Sauvignon Graciano Special Selection 2014 som er laget av biodynamisk dyrkete druer som har fått ett års opphold i franske fat.

Jesús Fernández driver Dominio de Punctum sammen med søstrene Ruth og Christina. Foto: 
Ruth og Christina Fernández viser fram kuhorn fylt med kumøkk som har vært gravd ned i jorda. Preparat 500 stimulerer den mikrobiologiske aktiviteten i jordsmonnet samtidig som plantenes røtter styrkes, de blir lengre, tykkere og fordeler seg jevnere i jorden. Alt dette bidrar til maksimal næringstilførsel.

Siden sist jeg smakte denne vinen har den svelget eiken bedre og framstår som mer harmonisk nå med god sødmefylt mørk bærfrukt som backes av fin fasthet og syrlighet. Den har så mye smak at den tar de kraftigste rettene fra grillen, også viltretter.

Den har en litt uvanlig druekombinasjon, gitt at den er spansk. Men så kommer den fra det enorme området La Mancha som i de siste to tiårene har markert seg med mye god vin i en «uspansk» stil og til rimelige priser.

Les mer om La Mancha her

Til tross for økende kvalitet og etterspørsel, er prisene fortsatt konkurransedyktige.

Fransk eik bidrar til mindre "spansk" karakter på vinene som får denne behandlingen.

Selv om familien bak Dominio de Punctum har dyrket druer i åtte generasjoner, er satsingen på økologisk dyrking i stor skala av forholdsvis ny dato (siden 2005).

Her kan du lese om økologisk druedyrking i dette området

I dag har de et stort sortiment, og alt av druer fra de 200 hektarene dyrkes økologisk eller biodynamisk.

Med biodynamisk dyrking er ulike husdyr velkomne til å gjøre sitt fornødne i vinmarkene.

Les hva vi har skrevet om biodynamisk vin 

De prøver seg også på «ny-gamle» vinstiler som oransjevin.

 

Her kan du lese mer om oransjevin

20.000 Leguas Amber Wine 2017 er laget av chardonnaydruer som er gjæret med skallene, altså slik rødvin lages, derfor er fargen gyllen-ravgul. Derav navnet amber wine, og 20.000 leguas er lengden på en jordomseiling under havet, uten at sammenhengen er helt klar.

Vi snakker om en svært rimelig oransjevin med moderat oransjekarakter, og er derfor en fin introduksjon til denne for mange litt uvante vinstilen. Den kommer aller best til sin rett sammen med mat, som kylling, pasta, pizza, osteretter og gjerne vegetar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her