Ukens vin
Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Og ikke en hvilken som helst rødvin, for den må være av druen frappato som gir er leskende og delikat bløt stil.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 13:45

Judeka Vittoria Frappato 2016 er akkurat slik. Deilig og ikke for kraftig selv om den har 13 prosent alkohol, takket være leskende fruktighet og fin tanninbløthet. En vin som er laget for å nytes mens den er ung, men som fint holder noen år.

Judeka dyrker både frappato, nero d'avola samt chardonnay, insolia og zibibbo.

Frappato er en doldisdrue siden den på egen hånd ikke oppnår mer enn DOC-status, men som sammen med mer berømte nero d’avola er god for DOCG, nemlig som Cerasuolo di Vittoria. Disse to druene er veldig forskjellige og utfyller hverandre, for mens nero d’avola er mørkere, mer sødmefylt men også robust i frukten og med mer markerte tanniner, er frappato altså motsatsen.

Les mer om frappato her

Når de to druene blandes, møtes de altså på halvveien, og Cerasuolo di Vittoria er sjelden en kraftpakke (derfor var statusen som Sicilias første DOCG uventet), men derimot en vin med stort sett middels lagringspotensial, men som har alt av Sicilia i seg. 

Jordsmonnet i Vittoria består av rød sand over kalkstein.

Se utvalget av Cerasuolo di Vittoria på polet

Mens denne vinstilen kan nytes året rundt, og helst til pasta eller kjøtt, er frappato alene en vin som sågar kan nytes til sjømat, til vegetarretter og sågar asiatisk mat. Det skal mye til før den kræsjer med aromaene i maten. Den perfekte sommervin med andre ord siden den også smaker aller best lett avkjølt.

Se utvalget av frappato på polet

Valentina Nicodemo.

Bak denne vinen står Judeka som er en gruppe av yngre sicilianere med Valentina Nicodemo i spissen. Selskapet som ble etablert i 2007 ut av ingenting, har i dag 45 hektar med vinmarker i Ramacca en drøy mil sørvest for Catania på Sicilias østkyst. Vinmarkene dyrkes økologisk og i vinproduksjonen satses et på høy grad av miljøvennlighet med solenergi og gjenbruk av vann. 

Hos Judeka er det solenergi som gjelder.
Judeka startet opp i sin helhet i 2007 og skaffet seg vinmarker og en vinkjeller med moderne teknologi i årene etter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her