Sicilias nye stjerne

Rødvinen Cerasuolo di Vittoria er Sicilias eneste vin med DOCG på etiketten.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om det er først fra 2005-årgangen at Cerasuolo di Vittoria offisielt utropes til Sicilias første vin som tilfredsstiller DOCG-kvalitet, gjør Planetas 2004-utgave (Planeta Cerasuolo di Vittoria 2007 (47668)) ikke skam på kategorien. Tvert i mot. Denne intenst parfymerte og jordsmonnspregete vinen med innslag av eksotisk krydder, nydelig saftighet og delikate tanniner er en drøm til kraftige fiskeretter, gjerne med torsk, lyst kjøtt med en del fedme i tilberedningen, pasta og god pizza. En svært særpreget og innsmigrende vin som er deilig nå og de neste to årene.

Planetas Cerasuolo di Vittorias styrke er at den kommer fra vinmarker som er designet til å gi kvalitet. Og deres 2005-utgave blir foreløpig den eneste vinen som tilfredsstiller DOCG-kravene til drueblanding og utbytte. Så sent som i 1998 satte den energiske Planeta-familien første spadetak i Vittoria i Sicilias sørøstlige hjørne. 2001 var første årgang. Etter det er den bare blitt bedre og bedre. Og med 2004-versjonen stråler den.

Resepten bak vinen er en blanding av nero d'avola, Sicilias beste røde drue, og frappato, en høyst lokal variant hvis oppgave er å bidra med sjarm og aroma. Særlig i retning blomster og kirsebær. I denne delen av Sicilia blir nemlig nero d'avola svært kraftig og dyp i så vel farge som aroma. Navnet avslører egentlig dens opprinnelse og karakter: Den mørke fra Avola - en landsby noe lenger øst som skal være druens arnested.

Cerasuolo di Vittoria er vel så mye et produkt av jordsmonnet av rød sandjord over tuff som er herdet vulkansk aske. Dette forholdet forklarer vinens intense jordsmonnskarakter. Selv om vulkanen Etna troner i horisonten, er Vittoria stort sett flatland og bare 60 m.o.h. Klimaet byr imidlertid på stor variasjon mellom dag- og nattemperatur, og dermed oppnås god balanse mellom sukker og syre i druene og til slutt en elegant vin med god syre.

Mens cerasuolo i Abruzzo er identisk med rosé, er det altså ikke tilfellet her. Men cerasuolo betyr kirsebæraktig og indikerer derfor en vin som er intenst rød. Den relativt lette fargen oppnås ved hjelp av en kort uttrekkstid, kun en drøy uke. Vinen lages i sin helhet i ståltanker og har derfor sin ungdommelig og friske stil som viktigste særtrekk.

Derfor skiller Cerasuolo di Vittoria seg betraktelig fra mange av sine medviner i det italienske DOCG-systemet. Mens Cerasuolo di Vittoria er en vin som stråler i sin ungdom, er eksempelvis Barolo og Chianti Classico viner som trenger tid på å komme ut. Lovverket åpner imidlertid for en Cerasuolo di Vittoria Classico som først kan lanseres etter 18 måneder. Foreløpig koser vi oss med den vanlige.

Planeta-familien som har etablert seg i Sicilias stjernesjikt siden starten for tjue år siden, er nå representert med i alt 263 hektar fordelt på fem adresser på øyas sørside. Størrelsen og den internasjonale appellen til tross klarer Planeta å ivareta de lokale druenes særpreg samtidig som importerte druer får ekstra valør. Et navn som er trygt å vende tilbake til både for røde og hvite viner.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter, blant annet andre viner fra produsenten Planeta.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her