Ukens vin
Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Hvit bordeaux opplever en ny vår, og denne skiller seg ut i havet av de rimeligste utgavene. Den finnes også i en vellagret rød utgave til samme gunstige pris.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2018 - 13:45

Rioublanc Blanc 2016 er ikke (bare) frisk og syrlig, men har en ganske stor aromarikdom og ikke minst veldig god munnfølelse. Vi snakker om en vin som har langt flere egenskaper enn å tilfredsstille behovet for å leske, den også en veldig god matvin.  

Den er laget av sauvignon blanc , semillon og colombard, men påminner lite om «kattepiss, stikkelsbær og solbærbusk» som ofte er resultatet av enklere hvite sauvignon blanc-dominerte viner fra Bordeaux.

Denne hvite bordeauxvinen er laget av bare sauvignon blanc og er i en klasse for seg

Philippe Carretero.

Forklaringen er nok å finne i måten den er laget på. Philippe Carretero valgte i 2009 økologisk dyrking for å hente ut potensialet i området. Som han mener er uutnyttet. Vingården Rioublanc ligger i det nordlige delen av det enorme Bordeaux AOC. Det er også forklaringen på den gunstige prisen.

Han er overbevist om at klimaendringene har vært av det gode for områdets druesorter. Druene kan nå høstes modne. Han mener at det leirholdige jordsmonnet som er på vingården også redder vinene i varme årganger siden det holder bedre på fuktigheten samtidig som alkoholnivået holder seg på den moderate siden. Det er det samme leirjordsmonnet som i kjølige og våte år forårsaker det forstyrrende grønnpreget (pyraziner), særlig for druetyper som sauvignon blanc og cabernet sauvignon.

Økologisk drift tillater dessuten gjæring med druenes egne gjærsopper. Bruken av svovel er også lav. Summen av disse faktorene er det du smaker i glasset.

Den har en rød også ekstra vellagret parallell også. Ch. Rioublanc Rouge 2011 er sødmefylt og myk med god merlotkarakter. Den er drikkeklar, men holder fint i 4-5 år til. Nyt den til lam eller elg, gjerne i form av en gryterett. Den er også super til ost – når du helst vil ha rødvin i glasset.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    184.90 kr
    Varenummer:
    8299501
    87 POENG
    Ch. Rioublanc
  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    179.90 kr
    Varenummer:
    7771201
    86 POENG
    Ch. Rioublanc
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her