Ukens vin
Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Hvit bordeaux opplever en ny vår, og denne skiller seg ut i havet av de rimeligste utgavene. Den finnes også i en vellagret rød utgave til samme gunstige pris.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2018 - 13:45

Rioublanc Blanc 2016 er ikke (bare) frisk og syrlig, men har en ganske stor aromarikdom og ikke minst veldig god munnfølelse. Vi snakker om en vin som har langt flere egenskaper enn å tilfredsstille behovet for å leske, den også en veldig god matvin.  

Den er laget av sauvignon blanc , semillon og colombard, men påminner lite om «kattepiss, stikkelsbær og solbærbusk» som ofte er resultatet av enklere hvite sauvignon blanc-dominerte viner fra Bordeaux.

Denne hvite bordeauxvinen er laget av bare sauvignon blanc og er i en klasse for seg

Philippe Carretero.

Forklaringen er nok å finne i måten den er laget på. Philippe Carretero valgte i 2009 økologisk dyrking for å hente ut potensialet i området. Som han mener er uutnyttet. Vingården Rioublanc ligger i det nordlige delen av det enorme Bordeaux AOC. Det er også forklaringen på den gunstige prisen.

Han er overbevist om at klimaendringene har vært av det gode for områdets druesorter. Druene kan nå høstes modne. Han mener at det leirholdige jordsmonnet som er på vingården også redder vinene i varme årganger siden det holder bedre på fuktigheten samtidig som alkoholnivået holder seg på den moderate siden. Det er det samme leirjordsmonnet som i kjølige og våte år forårsaker det forstyrrende grønnpreget (pyraziner), særlig for druetyper som sauvignon blanc og cabernet sauvignon.

Økologisk drift tillater dessuten gjæring med druenes egne gjærsopper. Bruken av svovel er også lav. Summen av disse faktorene er det du smaker i glasset.

Den har en rød også ekstra vellagret parallell også. Ch. Rioublanc Rouge 2011 er sødmefylt og myk med god merlotkarakter. Den er drikkeklar, men holder fint i 4-5 år til. Nyt den til lam eller elg, gjerne i form av en gryterett. Den er også super til ost – når du helst vil ha rødvin i glasset.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    184.90 kr
    Varenummer:
    8299501
    87 POENG
    Ch. Rioublanc
  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    179.90 kr
    Varenummer:
    7771201
    86 POENG
    Ch. Rioublanc
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her